mainos

Avoimen koodin olutkulttuuriin

Kesän oluttapahtumat ovat saaneet intohimoisen olutharrastajan pään pyörälle. Nyt siihen ei ole vaadittu edes alkoholia vaan pasmat sekoittaa pelkkä valikoiman laajuus. Sama positiivinen ongelma alkaa näkyä yhä laajemmin myös ravintoloissa ja kaupoissa. Alkoholilain uudistuksen toteutuessa tilanne paranee entisestään.

Lakiuudistuksen ympärillä on vallinnut kesän ajan toiveikas hiljaisuus. Ratkaisuhetket alkavat olla käsillä ja esitystä odotellaan eduskuntaan syksyn aikana. Mittavassa lakiuudistuspaketissa on osia, joihin moni meistä suhtautuu kriittisesti. Silti vaaka kallistuu positiivisen puolelle. Koko olutala odottaa lakiin väljennyksiä, jotka mahdollistavat kasvun ja investoinnit. Mikäli lait saadaan voimaan, tulemme näkemään monia uusia olutkulttuuria eteenpäin vieviä hankkeita.

Alan nopeassa kehityksessä on aina myös varjopuolensa. Kesän aikana on noussut keskustelua oluiden laadusta. Innostus kantaa pitkälle panimoalallakin, mutta kestävää menestystä ei voi olla ilman, että laadusta pidetään huolta. Olutkansan syvien rivien oluttuntemuksen kasvaessa myös laatutietämys kasvaa. Tämä haastaa panimot tilanteessa, jossa kilpailutilanne kiristyy myös taloudellisten realiteettien paineessa.

Ajatuksia panimoiden oma-aloitteisesta laadunvalvonnasta voi lämpimästi kannattaa. Samoin mahdollisimman avoin linja pakkausmerkintöjen suhteen on toivottava. Yksi erityisen ilahduttava piirre, johon panimovierailuilla saa usein törmätä, on pienten panimoiden yhteishenki. Kaveria ei kampiteta, vaan apua annetaan hyvinkin auliisti. Täytyy toivoa, että kiristyvä kilpailu ei muuta tätä erityispiirrettä.

Suomalainen olutkulttuuri kehittyykin parhaiten, kun keitossa porisevat tasapainoisesti luovuus ja intohimo sekä laatu ja osaaminen. Vielä kun muut perusmaut saisivat tilaa humalabuumin väistyessä. On mielenkiintoista seurata, mitä panimokenttämme saa aikaan taitojen karttuessa ja lainsäädännön kuristusotteen hellittäessä.

Ystävällisin terveisin,

Antti Kotti
puheenjohtaja
Suomen Olutseura ry
olut@suomenolutseura.fi

—