Olutpostin olutvisa

Ota olut ja pidä pieni kisa. Kuka
tietää eniten oluen historiasta?

1. Mistä ovat kotoisin vanhimmat oluenteon reseptit?
a) Nykyisen Turkin alueelta
b) Nykyisen Iranin alueelta
c) Nykyisen Pakistanin alueelta

2. Mistä kielistä on luultavimmin tullut
suomen kieleen sana kalja?
a) Germaanisista kielistä
b) Indoeurooppalaisista kielistä
c) Suomalais-ugrilaisista kielistä

3. Miltä ajalta löytyvät ensimmäiset kirjalliset
merkinnät oluesta Suomessa?
a) 1300-luvulta
b) 1500-luvulta
c) 1700-luvulta

4. Kuinka vanha on ensimmäinen tunnettu olutmainos?
a) Noin 4000 vuotta vanha
b) Noin 2000 vuotta vanha
c) Noin 1000 vuotta vanha

5. Koska Suomessa aloitettiin oluttölkkien myynti?
a) Vuonna 1954
b) Vuonna 1969
c) Vuonna 1971

6. Koska on ensimmäisen kerran säädetty
humalankasvatuksesta lailla Suomen alueella?
a) 1200-luvulla
b) 1400-luvulla
c) 1600-luvulla

7. Mistä tulee suolaisen gose-oluttyylin nimi?
a) Goslarin kaupungista Saksassa
b) Gosla-joen nimestä
c) Goza-nimisestä suolasta, mitä olueen käytetään

8. Mitä oluttyyliä Napoleon kutsui ”pohjoisen samppanjaksi”?
a) Lambic-olutta
b) Kölschiä
c) Berliner Weissea

9. Mikä laki on tunnettu mm. maininnasta, että
olutta ylihintaan myyvät on hukutettava?
a) Hammurabin laki
b) Kuningas Kristoffin maalaki
c) Englannin Edmund I laki

10. Mikä Suomessa toimivista isoista panimoista on vanhin?
a) Hartwall
b) Sinebrychoff
c) Olvi

oluthylly

Visa on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2019

Vastaukset: 1. B | 2. C | 3. A | 4. A | 5. C | 6. B | 7. A | 8. C | 9. A | 10. B

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.