Olvin panimomestari Silja Hylkinen on oluen ammattilainen toisessa polvessa

Kun Olvi perustettiin vuonna 1878 Iisalmen Luuniemeen, tavoitteena oli vähentää viinan kulutusta tarjoamalla tilalle miedompia juomia.

Aluksi tehtiin vahvaa olutta ja portteria. Vuosisadan lopulla aloitettiin sahdin ja siman tuotanto, ja 1900-luvun alussa virvoitusjuomien valmistus. Olut on kuitenkin aina ollut Olvin liiketoiminnan kulmakivi.

Panimo perustettiin Iisalmen Luuniemeen vuonna 1878 nimellä Iisalmen Oluttehdas Osakeyhtiö. Noihin aikoihin Suomessa oli toiminnassa 78 panimoa.

Viime vuosina Olvi on nostanut profiiliaan suomalaisen olutkulttuurin edistäjänä eten-
kin erikoisoluillaan. Se on tuonut markkinoille Suomen ensimmäisenä panimona muun muassa American Cream Alen. Kevään uutuus on American Wheat Ale eli Summer Ale. Erikoisoluet ovat Olvin panimomestarin, Silja Hylkisen käsialaa. Hylkinen kertoo olevansa tyytyväinen Olvin yrityskulttuuriin, joka tukee innovatiivisuutta ja rohkeutta kokeilla uutta.
”Olvihan on hyvin ketterä isoksi panimoksi. Täällä pystyy tekemään paljon erilaisia asioita ja täällä on vähän sellainen tee-se-itse -meininki. Koen, että saan tehdä luovaa työtä. Jos täällä esittää uuden idean ja osaa sen perustella, harvoin sitä tyrmätään.” Vaikka Hylkinen tykkää tehdä kokeiluja ja luoda uutta, hän pitää tärkeänä vuosien mittaan panimolle kertynyttä tietotaitoa. Hän kertoo, että panimolla on tallessa kaikki vanhat reseptit, ja kun lähdetään miettimään esimerkiksi jotain uutta mallasrunkoa, voidaan arkistoista tarkistaa, miten vanhat reseptit ovat käyttäytyneet.

Meillä iso, maailmalla pieni

Silja Hylkinen muistuttaa, että vaikka Olvi on Suomessa iso panimo, maailman mittakaa-
vassa konserni on pienehkö.

”Meillä on toki tukijalat eli tytäryhtiöt Baltiassa ja Valko-Venäjällä, joten sieltä löytyy kollegoita, joiden kanssa on mahdollista keskustella ideoista. Voimme hyödyntää viiden maan innovatiivisuutta ja reseptejä.”

Ajatustenvaihtoa työhönsä liittyen Hylkinen voi tehdä myös perhepiirissään, sillä hän seurasi isänsä, Olvin entisen ylipanimomestarin Pentti Pelttarin, jalanjälkiä panimoalalle.

”Ihan vastikään juttelimme isän kanssa siitä, kuinka trendit esimerkiksi katkeruuden suhteen menevät aaltoina. Isä muisteli, että 30 vuotta sitten katkeruudet olivat paljon kovempia, 25 IBU:n molemmin puolin. Ja silloinhan tehtiin lähinnä lageria. Pikkuhiljaa katkeruudet lähtivät laskemaan, ja nyt ollaan taas nousemassa.”

 

Teksti: Maria Markus

Kuvat: Anu Rönkkö ja Olvin arkisto

Lähteet: www.olvi.fi ja Olvi Oyj 120 vuotta historiikki.

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2018.