Kuinka hoituu oma olut omalla etiketillä tai jopa omalla reseptillä?

Olut omalla etiketillä tai kokonaan omalla reseptillä toimii mainiona yhteishengen nostattajana, vierastarjoiluna tai vaikka promotuotteena.

Nykyään pienpanimobuumin vanavedessä on entistä enemmän mahdollisuuksia toteuttaa oma olut, mutta sormi menee alussa helposti suuhun, ja herää kysymys kuinka edetä jouhevasti.

Näin vältät turhan viestirumban panimojen kanssa ja pääset helpommin itse asiaan:

firmaolutpullo

ESIVALMISTELUT
Kun päätös omasta oluesta on yrityksessä tehty, kannattaa tehdä myös päätökset valmiiksi muutamista asioista.

Selvitä ensiksi karkeasti tarvittava oluen määrä. Käytetäänkö olutta asiakastarjoiluissa vai ehkä vain firman sisäisissä tilaisuuksissa? Huomioi, ettei olutta kannata varastoida yleensä juurikaan puolta vuotta pidempään. Selvitä myös karkeasti budjetti. Mikäli et itse ole sopivassa asemassa, kysele rahahanojen valtiailta paljonko firma olisi valmis satsaamaan olueen. Onko henkilökunnalla mahdollisuus saada osuus erästä “omaan piikkiin”? Jos on, kysele kiinnostuksen tasoa ja arvioi menekki. Toiseksi mieti aikataulu. Milloin olutta tarvittaisiin? Oluen valmistaminen vie aikaa vähimmilläänkin useita viikkoja, eikä panimon keittoaikataulu ole välttämättä vapaa firman oluelle heti huomenna. Huomioi myös mahdollisten tarjouspyyntöjen ja muun byrokratian viemä aika. Kannattaa varautua vähintään muutaman kuukauden odotteluun. Tilaa siis jouluoluesi mieluummin viimeistään kesäl

firmaolutpullo

Viimeiseksi kannattaa selvittää millaista olutta olette vailla. Mitä tyyliä ja erityisesti, haluatteko oman uniikin reseptin vai vain oman pullon olemassa olevalle oluelle. Vaiko tölkin? Tölkki on mainio pakkaus, mutta kannattaa huomata, että tölkittäviä tahoja on selvästi vähemmän kuin pullottavia. Oluttyyliä miettiessä on hyvä ottaa huomioon muutama käytännön seikka. Oluen vahvuus vaikuttaa suoraan hintaan sekä valmistusaineiden, että alkoholiveron kautta ja se voi nostaa hintaa merkittävästikin. Ajatus firman imperial stoutista on yleensä mukava siihen asti kunnes näkee hintalapun. Hinnan lisäksi vahvuus vaikuttaa myyntiin. Nykyään onneksi monella tuottajalla on ulosmyyntioikeudet ja olutta voi niiltä ostaa aina 12% asti.

ETIKETTIOLUT
Niin sanotun etikettioluen tilaamisessa on monia hyviä puolia. Kyseessä on olut, johon tuottajalla on resepti valmiina ja  etiketti vaihdetaan firman etikettiin. Lisäksi etikettiolutta voi ostaa huomattavasti joustavampia määriä, kun olutta ei varta vasten keitetä juuri teidän tilaustanne varten.

firmaolutpullo

OMALLA RESEPTILLÄ?
Jos sen sijaan haluatte oman uniikin reseptin, on tehtävä lisää selvitystyötä. Yleensä “oma resepti” tarkoittaa sitä, että kerrotaan (tarkkaankin) minkä tyyppistä olutta haluttaisiin.

Etenkin isommissa yrityksissä kannattaa varmistaa myös markkinoinnin kanta asiaan, ettei tule kesken keittelyn ongelmia kun 10% olut ei edustakaan firman brändiä toivotusti.
Jos reseptistä ei ole aivan varma, kannattaa kysyä onko mahdollisuutta koekeittoon mikäli panimolla on pienemmät testilaitteistot. Niiden perusteella voi virittää
olutta oikeaan suuntaan. Kannattaa huomata, että koe-erän tekeminen kestää yhtä kauan kuin lopullisen oluenkin, joten
aikataulu venyy. Oman reseptin tuottaminen ei välttämättä ole aivan niin joustavaa kuin etikettioluen.

 

KETÄ LÄHESTYÄ?
Pienpanimo-oluen tuottaminen voi olla myös hintavaa, eikä isoissakaan erissä päästä lähelle markettien tarjoussalkkujen hintoja. Se on hyvä tiedostaa jo etukäteen, ettei tule yllätyksiä siinä miten paljon milläkin rahalla saa. Mutta kaikkein parhaiten oma olut hanke etenee ”yhden pysähdyksen” taktiikalla eli ottamalla yhteyttä Businessbeer.fi palveluun joka laatii tarvittaessa tarjouspyynnöt ja opastaa eteenpäin. Myös soittamalla 050-9100655 tai laittamalla sähköpostia olutposti@olutposti.fi

Teksti: Jouni Koskinen. Edit: Cyde Hyttinen

Kuvat: Jouni Koskinen, Lauri Helenius, Mikko Toivanen, Anikó Lehtisen arkisto