hartwall mainos
mainos

Pakina: Olutta ikeniin uudella tyylillä

Mitä yhteistä on panimo- ja musabisneksellä? Aika paljon.

Yhtäläisyydet löytyvät oluen panijoista ja biisien tekijöistä. Samoin pienpanimoista ja pienistä levy-yhtiöistä. Mennään hieman syvemmälle sisään aiheeseen. Oluen panijalle jokainen kehitetty olut on oma biisi. Se ”sävelletään” nautittavaksi rakkaudella ja pieteetillä. Siitä vaahdotaan kollegoiden kanssa ja ”jammaillaan” kimpassa markkinoille yhteistyöoluita. Eli oluen panija edustaa samalla tavalla taiteen tekijää kuten musiikissa säveltäjä.

avaruusgrafiikka

Pienpanimo on taas kuin pienlevy-yhtiö, jossa uskotaan tekijänsä tuotteeseen ja halutaan se fanien nautittavaksi. Kuluttajat ovat innoissaan alati syntyvien tuotteiden määrästä, kuten musapuolella kaikista bändien uusista biiseistä.

Erona on, että olutta ei voi jaella kuten musiikkia. Sääli. Kuinka hauskaa olisi, jos uusissa läppäreissä olisi mukana oma oluthana. Menisit vain jonkin panimon verkkosivuille ja tilaisit sieltä tuopillisen hyvää lageria illan ratoksi tai työpäivän tuhoksi. Mobiilissa taas applikaation
kautta voisi liruttaa liemet ikeniin, vaikka keskellä metsää, jos yhteydet pelaisivat. Kännykän kuulokkeissa olisi lisävarusteina oma pilli, ja näytöllä joku kertoisi mitä juot. Tai sitten juomat liikkuisivat sähköverkon kautta. Uudet jalkalamput omalla hanalla tai kahvinkeittimen kannussa vaahtokukka.

Onko tässä nyt tiedeyhteisölle väkevä kannuste kehittää teleportaatiota palvelemaan ihmiskuntaa? Vaikka tiede ja tekniikka kehittyisivät olisi kuitenkin Suomessa edessä muuri, jota ei hevin murrettaisi. Jos jo nyt on vaikeaa saada toimimaan edes muualla maailmassa toimiva oluen tilaaminen kotiovelle niin turha on edes huumorilla haaveilla jostain tällaisista
tulevaisuuden innovaatioista. Olisi todellakin hienoa olla kärpäsenä katossa katsomassa, kun joku kävisi esittelemässä keksinnön Sosiaali- ja terveysministeriössä. Tällöin olisi hyvä, jos samalla voisi teleportata myös nitrot ministeriölle sillä sydämen pysähdys voisi olla siellä sangen lähellä. Ja vaikka kaikki toteutuisi teknisesti, valvoisiko Valvira kuka puhuu puhelimeen vai nauttiiko sen kautta olutta?

Luonnollisesti kaikki tämä on täysin huuhaata ja tulevaisuuden visiointia. Emme ole vielä valmiita vielä tällaiseen pitkään aikaan. Ja en tarkoita tällä teleportaatiota.

Teksti: Sanat H.C. Mikkola

Grafiikka: Oskari Sarkima

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2022.