Pikaisesti olutta!

Suomalaiset ovat maailman nopein kansa, senhän huomaa jo juoksukaljakulttuurista.

Ajan kuluttamisesta yritetään nipistää vaikka vaihtamalla kymmenen minuutin kaurapuuro minuutin pikapuuroon. Myös alkoholin suhteen samanlaista kiirettä on ilmassa. Pikahiiva on tullut monelle tutuksi nuoruuden kiljukokeiluista ja muista hassutteluista. Oluen kanssa taasen pelataan hapella, paineistetulla käymisellä sekä ylihiivauksella.

Oluen kypsyttely on odotuspeliä, tähän ollaan valmistauduttu ennakkoon, mutta entäpä itse panopäivä? Kaikkine tiskailuineen ja esivalmisteluineen, oluen valmistuksessa saattaa helposti hurahtaa 4-6 tuntia riippuen vahvasti myöskin oluenpanijan kokemustasosta.

Kuvitelkaapa skenaario: Olutta pitäisi valmistaa, mutta yllättävää ohjelmaa ilmaantuu muutaman tunnin päähän. Mitä tässä tilanteessa voi enää tehdä?

Mitä jos sanoisin että pystyt panemaan oluen tunnissa? P*sk*puhetta? Vaan ei! Muutamalla esivalmistelulla pystyt tekemään olutta tunnissa. Joudut toki luopumaan asioista jotka koetaan normaaliksi, sekä hiukan tinkimään valmistettavasta oluttyylistä ja määrästä.

Valmistaaksemme olutta nopeasti tarvitsemme vettä. Sen on oltava keitetty eli sterilisoitu ja viilennetty etukäteen lähes jääkylmäksi nopean jäähdytyksen aikaansaamiseksi. Täysmallasoluen valmistaminen on myös poissuljettu joten joudumme käyttämään spraymallasta (DME) jonka kaveriksi voi laittaa erikoismaltaita suutuntuman ja värin aikaansaamiseksi. Myös humalien keittoajasta on pakko tinkiä.

Alla on kuvattuna saisonin valmistus:

Varaa ennakkoon runsaasti jääpaloja sekä 3.8 litraa jääkylmää vettä. Näitä tarvitsemme myöhemmin jäähdytyksessä.

Aloita lämmittämällä n. 3.8 litraa vettä 10 litran kattilassa.

Lisää veteen haluamasi erikoismaltaat mäskäyspussissa, määrät vaihtelevat riippuen mieltymyksistäsi ja reseptistä.

Saisoniin käytämme nyt 110g vaaleaa karamellimallasta. Kun lämpötila kohoaa 76 asteeseen, poista maltaat. Nosta lämpötila kiehuvaksi ja lisää spraymallasta 910g sekä 28g goldings humalaa, huomioi että spraymallas saattaa vaahdota melkoisesti.

Aiemmin mainittuja katkerohumalia (28g goldings) keitetään 15 min, flavorihumalia (14g goldings) 5 min. Aromihumalat (14g goldings) lisätään kun liesi sammutetaan. 15 min keittoaika riittää sterilisoimaan vierteen.

Vierteen kiehuttua, lisää 3.8 litraa jääkylmää vettä ja laita kattila jäähtymään jääpaloilla täytettyyn altaaseen. Jos kotoa löytyy vierteen jäähdytykseen tarkoitettu immersiojäähdytin tai vastaava, voit käyttää myös sitä apuna. Sterilisoi välineet huolella. Toki jäähdytys on mahdollista hoitaa myös yön yli taktiikalla vierteen jäähtyessä omaan rauhalliseen tahtiin.

Siirrä jäähtynyt vierre haluamaasi käymisastiaan ja hiivaa saison-hiivalla, vaikkapa Danstar Belle Saisonilla tai WLP556 tms. Käymisaika on viikosta kahteen ja astiointi tapahtuu normaaliin tapaan.

Siitäpä sitten vain simppelin oluen valmistukseen. Ainesten määrät ja jopa valmistusajat vaihtelevat saatavilla olevien välineiden mukaan. Mittaile ominaispainoa valmistuksen aikana, näin pysyt kartalla haihtumisen ja erilaisten raaka-aineiden aiheuttamista sokeritasojen muutoksista.

Kokeile rohkeasti eri raaka-aineita ja vaikkapa valmiiksi humaloituja uutteita, vain taivas ja aika on rajana.

Kuvat & teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen