Pint and burger: Juhannusvertailu

Ostin peräti 4 pulloa olutta juhannukseksi, tavoitteena suorittaa eräänlainen minikisa näille. Nämä riittävät koko juhannuksen yli, vanhoina juhannuksina vedin perinteisen fillarilenkin jälkeen tuon 4 olutta pelkästään saunassa. Ajat ovat muuttuneet, toivottavasti parempaan suuntaan. Tai sitten niinkun yksi kaverini tähän sanoisi ”kukaan ei tykkää itkupilleistä”.

1. haastaja:
Caesar Augustus, Lager IPA hybrid, Williams Bros Brewing Co.
– ensituntuma laiha, mutta keräsi itsensä ja sai ihan ookoo maun aikaiseksi. Olisin kaivannut kuitenkin painotusta — IPAn suuntaan, ihan Lagerhan tuo on. Ulkomainen Lager nimittäin. Perinteisten American Lagereiden raikkaus puuttuu, ehkä tuo tunkkaisuus on IPAa? 5/10 pisteet.

2. haastaja:
Ruddles County, Greene King
– hyvä ALE, juuri sellainen mitä odotan Brittialelta, ei kuitenkaan ehkä Spitfiren tai Fuller’sin ESB:n veroinen. 8/10 pisteet

aatto kääntyi

3. haastaja:
As Good As Gold, Nick Stafford’s
– odotin tästä paljon, muutama blogaus sitten ko. oluthan pärjäsi todella hyvin. Nyt maistui karvaalta ja tunkkaiselta. Voiko olla syy siinä, että join sen pihalla posliinijättimukista, kun en halunnut lasituoppia ottaa grillihommiin ja pullon suusta ei tuntunut oluen arvoiselta? Luulisi että ei, mutta olen joskus aikaisemminkin ollut havaitsevinani että tämä ”litran kahvikuppi” ei ole paras olutastia. Ihan hyvä tuo kuitenkin oli… koska tämä on kisa niin pistän 8-/10 jotta se häviää Ruddlesille hiukan.

4. haastaja
East Coast IPA, Greene King
– näköjään toinen Greene Kingin tuote. Hyvä sellainen. Jälleen kerran, en erota IPAa tästä selkeästi, mutta Britti-IPA on usein tällaista, lähes alea, kotimaisten ollessa varsin toistensa kaltaisia. Tämä on silti ALEna hyvä olut ja kiilaa naftisti johtoon ja voittoon 8+/10. Näköjään nyt maistuu Greene Kingin oluet.

Pisteytys ja rankka arvostelu on mielestäni jotenkin hiukan tyhmää, silti monet tutut ovat aika hulluina — arvostelujen perään. Mitenkään niiden arvoa laskematta, olen kuitenkin ihmetellyt miksi netti on pullollaan erilaisia arvostelublogeja, joissa kuvaavaa on vahva ”tämä on totuus”-fiilis. Saahan niistä jotain vinkkiä ja näin, mutta oma maku on oma maku.

En tarennut juoda kyllä tuossa, pelkästään kuvan ottoa varten feikattu asetelma. Puskatkin on Photoshopattu vihreämmäksi, mitä ne ovat.

ylimääräistä, erittäin löyhästi olueen liittyvää jorinaa:

Maistoin myös vaimon Panimo Hiiden Lempoa… se on joku ykkösoluen vahvuinen janonsammuttaja, jossa luki olut jossain kohtaa, muuten olisi pitänyt miettiä, että onko tämä joku muu olevinaan. Ei se nyt mitään myrkkyä ollut, jos joskus olet tunkenut Sol pulloon sitruunaa kaulaan, saat karkean idean mausta. Korkea hinta, vaatimaton maku, ei minusta ollenkaan ostamisen arvoinen. Tämä ei johdu ykkösvahvuudesta, join monta vuotta ykköstä pääosin, vieläpä Lidlin ykköstä. No, se onkin mielestäni parasta ykköstä edelleen. Siihen aikaan halusin juoda kesäiltapäivästä asti jatkuvasti puolille öin, mutta ajatus hirveästä kännistä ei ollut silloinkaan mieleen, joten ykköstä. Itseasiassa tein tätä talvisinkin. Nuorena miehenäkin join ykköstä, silloin sitä vasta ihmeteltiin, yleensä en kertonut tästä kun ihan parhaille kavereille, pullot olivat ihan saman näköisiä, ehkä eri värinen etiketti tai jotain. Tässä oli taustalla M.A.Nummisen viisaus ”ykkösolut säilyttää tunnelman”, eli kun olet sopivassa päihteessä, vaihda ykköseen.
Nykyään ostan siis vain muutaman, saatan juoda useammankin illassa, mutta pidän taukoja. Aluksi tuntui ihan hölmöltä pitää taukoa juomisessa, mutta nyt yksittäisen oluen nauttimisessa ei ole mitään pahaa. Jossain sisälläni asuu silti mörkö, joka kertoo minulle kuinka huono ihminen olen ja kuinka puolikkaalla elän, verrattuna noihin koviin jätkiin jotka vetävät kossun pohjalksi ja sitten rupeavat ryyppäämään tai juovat korin kaljaa ennenkun menevät baariin. Yllättävän moni näistä nuoruuden kavereistani on kuollut. Jos rocktähdet lähtevät 27 vuotiaana, niin kunnon baarikärpäsen lähtöikä näyttäisi olevan vähän päälle 40 vuotta. Mahtavaa juhannussynkistelyä, puhutaanpa hetki vielä hukkuneista…. no ei puhuta. Kaipa se pointtini oli, että ykkönen menee, jos pakottavasta tarpeesta johtuen on juotava suurta volyymia olutta, mutta tämä Lempo ei olisi minun valintani.