Pohjoismaiset Michelin-tähdet julkistettiin suomalaisen lonkeron ja viskin siivittämänä

Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaettiin 27.5.2024 Helsingissä Savoy-teatterissa. Uusia tähtiä Suomeen tuli kaksi, Kozeen Shiwanin The Room ja Rukalla sijaitseva ravintola Tapio, jonka ravintoloitsijoina toimivat suomalais-brittiläinen pariskunta Connor Laybourne ja Johanna Mourujärvi.

Micheli-tähtien julkistuksen jälkeen Suomella on yhdeksän tähtiravintolaa, uusien lisäksi Kaskis Turussa, Vår Porvoossa ja Helsingissä Palace, Finnjävel Salonki, Grön, Olo sekä Demo, joka suljetaan heinäkuussa 2024. Kaikilla muilla ravintoloilla on yksi tähti, paitsi Palacella kaksi. Kolmen tähden Michelin-ravintolaa ei Suomessa ole.

Toinen uusista tähdistä meni Kozeen Shiwanin elämäntarinallinen The Room-ravintola, joka on avattu vasta viime syksynä. Tapio on nyt pohjoisin Michelin-tähtiravintola, joka sijaitsee jo kolmannessa lokaatiossaan Rukalla.

Julkistustilaisuus oli toimittaja Baba Lybeckin juontama tunnelmallinen tapahtuma, missä ei kyyneliltäkään vältytty. Monet pohjoistamiset kokit olivat selvästi liikuttuneita Michelin-tähden saavuttamisesta ja kiitoksia kuultiin monia.

Julkistuksien jälkeen juhlakansa sai nauttia ruuasta ja juomasta Helsingin Kaupungintalolla, missä tarjolla oli monenlaista syötävää, samppanjaa, viinejä ja Suomen kansainvälisesti palkituimman käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company viskiä, giniä ja lonkeroa.

Tähtitilaisuus osana matkailua

Michelintähtien julkistus on tuonut Helsinkiin mediaa sekä ravintolaväkeä ympäri Eurooppaa ja varsinkin muista pohjoismaista. Itse julkistustilaisuuden lisäksi kaupunki on täynnä Syötävä Helsinki-nimettyjä tapahtumia, jotka esittelivät Helsinkiä ruokamatkailukohteena. Radio Helsingin haastattelussa Helsingin Matkailupäällikkö Nina Vesterinen kertoi, miten matkailijat Helsinkiin saavuttuaan etsivät usein niitä paikallisia, aitoja elämyksiä, joihin liittyy tarinoita. Samassa haastattelussa ollut The Helsinki Distillery Company:n Master Blender Kai Kilpinen kuvailee juomakumppanuuden Pohjoismaisten MICHELIN-ravintoloiden 2024 julkistamistilaisuudessa olevan ainutlaatuinen tilaisuus näyttää myös suomalaista tislaamotaitoa kansainvälisesti sekä medialle että ravintolamaailman tähdille. Tuotteita esiteltiinkin sekä torstaina jossa purettiin lonkeron anatomia palasiin ja sunnuntaina yhdessä suomalaisten ruokaelämysten kanssa Lonnan saarella Helsingin edustalla, jossa kesäkuumalla vieraat saivat nauttia myös suomalaisesta saunasta ja merestä.

Helsingille sekä Michelin-tähtijulkistamistilaisuus että sen ympärillä olevat tapahtumat on tärkeä väylä kansainvälisten vieraiden houkuttelemiseksi, joten sekä Helsingin matkailussa että tislaamon puolella nähdään kokonaisuus tärkeäksi. The Helsinki Distillery Company on nyt Helsingin ainoa tislaamo, jatkaen pitkää tislaamoperinnettä, onhan Helsingissä ollut tislaamoja jo 1800-luvulta. Sekä Vesterinen että Kilpinen näkevät perinteet ja tarinallisuuden tärkeänä osana ruoka- ja matkailuvaltteja, ja tislaamon puolelta sitä löytyy sekä 1860-luvulta peräisin olevasta kellarista että tietysti kansallisjuoma lonkerosta, jota tarjottiin kansainvälisille vieraille.

– Helsingin olympialaisiin 1952 kehitetystä long drink -juomasta eli lonkerosta on syntynyt suomalaiskansallinen instituutio. Betoninharmaa juoma kehitettiin alun perin anniskelun helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi, eli funktionaalisuus edellä. Oma ajatuksemme lähti Helsingin värikästä kesää kunnioittavasta mausta, tarkoituksena tehdä lonkerosta hartaudella nautittava premium-tuote, kertoo Kai Kilpinen ja jatkaa:

-Helsinki Long Drink juomissa käytetään käsityönä tislattua Helsinki Dry Giniä tai Helsinki Dry Vodkaa, pirteitä mehuja ja raikasta vettä. Uskomme, että premium-tuotteemme ovat salonkikelpoisia ja maistuvat suomalaisten lisäksi myös Helsinkiin saapuville gastronomian supertähdille, kertoo Master Blender Kai Kilpinen.

Kuvat Anikó Lehtinen

Katso myös:

The Helsinki Distilling Company voitti kultaa Tallin Whisky Show 2024 -tapahtumassa