Reittausblogi: Kotiolutta: Panimo Duuni Turmio-Ale

Jyväskylän kotipanotandem Jouni Raninen & Pekka Vesala, kollektiivisesti Panimo Duuni, lähettivät taas jo perinteeksi muodostuneen kesän selviytymispakkauksen kotioluitaan. Settiin kuului nyt maistoon tulevan kevyehkön Turmio-Alen lisäksi vahvemmat Ökymöhkö Triple-IPA ja Sorron Yö Imperial Stout. Panimo Duunin edesottamuksia voit seurata Facebookissa.

Turmio-Ale
Maltaat: Pale Ale, Viking Colorado Honig, Cara Plus 10, Cara Red, Crystal 100
Humalat: Mandarina Bavaria, Callista
Hiiva: Safale S-04
5,2% alc.vol, 44 IBU

Tekijöiden kommentit:

”Ajateltiin vääntää kesäksi kevyt perus pale-ale janonsammuttaja, joskaan ei mitään laimeaa lientä, kun ei nämä kesät nyt NIIN lämpimiä ole.”

— 

Lasiin kaatuu nykymuodin mukaisesti sameahkoa oranssista olutta. Oluen ylle rankentuu kestävä vaahtokukka. Tuoksussa Mandarina Bavarian aina niin herkullinen mandariinimaisuus yhdistyy punaisen marjaiseen ja hieman jopa kiivimäiseen aromiin. S-04 tekee toisinaan tuota marjaisuutta, mutta nyt se ei ole tunkkaista, vaan tuoksu on miellyttävän raikas. Tämä on itselleni ensikosketus uuteen saksalaiseen Callista -humalalajikkeeseen, jonka internet kertoo ainakin poimittuna olevan jokseenkin marjainen ja jopa vadelmainen. Tuon luettuani, alkoi tuoksu toden totta tuntumaan vadelmaiseltakin – mielleyhtymät ovat jänniä ja totuudesta ei nyt taas pysty sanomaan mitään. Se on kuitenkin varmaa, että tuoksu on hyvä, laadukas ja raikas. Maku on myös hyvä ja heti ensimaistosta lähtien kiinnitin huomiota erityisesti loppu- ja jälkimakuun, jossa on jotain Fuller’smaista vibaa; sellaista keksimäistä maltaisuutta, raikasta hedelmäisyyttä ja tietynlainen napakka puraisu. Raikasta ja tasapainoista. Humalien aromit maussa vaihtelevat appelsiinimaisen sitrushedelmäisestä, jopa kuningatarjäätelömäiseen marjaisuuteen, mutta kuitenkin kokoajan raikkaan terävänä pysytellen. Onpas metkan makuinen olut. Nyt ei hiihdetä aivan perinteisintä Pale Alen latua. Suutuntumasta myös kiitokset, ei ole kepeä, mutta ei raskaskaan vaan – palatakseni jo aiemmin mainittuun Fuller’smaiseen—  loppuvetoon – tasapainoinen, myös hiilihappotasoltaan.