Reittausblogi: Olutarvio: RPS Rock An Allday, Everyday Lager

Rock An Allday, Everyday Lager

Panimo: RPS Brewing, Kuopio
Oluttyyli: Lager
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Uusi kuopiolainen pienpanimo RPS eli Rock Paper Scissors on saanut ensimmäiset tuotteensa myyntiin. Rauman lähistöllä tuotteita löytää tällä hetkellä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tehtaanmyymälästä ja ne tulevat saataville myös piakkoin Vanhaan Raumaan avautuvaan Sydvest ravintolaan sekä Ruokapuoti Lumoon. Helsingissä ja Espoossa palvelee Pien.
Panimon konsepti on veikeä, RPS eli suomalaisittain KPS, kivi-paperi-sakset. Peliä voi pelata vaikka istuisit oluella yksinään, sillä korkin alta paljastuu aina satunnaisesti joku symboli. Tässä esimerkkitapauksessa maistelin kaksi Rock lageria, ensimmäiselle hävisin, tarjosin itse kiveä kun korkin alta paljastui paperi, mutta toisessa sentään rökitin putelin sakset antamalla itse kiveä. Panimo on aloittanut heti 2000 -litran keittolaitteistolla ja vuosituotantoa on tarkoitus kasvattaa ensimmäisen vuoden 160 000 litrasta 500 000 litraan vuoteen 2020 mennessä. Nimi ja sloganit on englanniksi, koska yhtenä selkeänä tarkoituksena on vientimarkkinoille lähteminen.
Juomien Suomi kirjankin julkaissut JP Jylhä, kollega Olutkellarista, kirjoittaa:— 

Uuden panimon taustalta löytyy runsaasti ravintola-alan kokemusta viimeksi Tahkolla hotelli-ravintola Ukkoa luotsanneen Samuli Huuhtasen sekä kuopiolaisten olutmekkana tunnettua ravintola Maljaa pyörittävien Janne Seppälän ja Petteri Pirhosen muodossa. Juoman valmistuksen tietotaitoa joukkoon tuo Skotlannin Heriott Watt –yliopistossa panimo- ja tislaamomestari –opinnot suorittanut, Lignell & Piispasenpalkkalistoilta loikkaava moniosaaja Aki Railanmaa.

Panimon taustalla on siis väkevää kokemusta juoma-alalta sekä viimeisen päälle koulutettu ja jo alaa nähnyt Panimomestari. Onnistumisen elementit on siis kasassa. Se oli itseasiassa Panimomestari Railanmaa, joka pullot toimitti pakettiautollaan tuohon etupihalle kurvaten. Aivan pelkästään minun takiani mies ei sentään Kuopiosta asti ajellut, vaan seudulle oli muutakin asiaa. Mies on lähtöisin Luvialta, joka sijaitsee tuossa Rauman ja Porin välimaastossa ja itseasiassa kuuluu nykyisellään Eurajokeen, eli samaan kuntaan josta itse olen kotoisin. Vaihdettiin siinä hieman kuulumisia ja Railanmaa mainitsi, että yksi yliopiston opiskelukavereista oli sittemmin erään pienen panimon perustanut Martin Dickie. Miehet pitävät edelleen yhteyttä, mutta jostain syystä Martin tuntuu olevan nykyään hieman kiireinen…
Samplet toimitettu, voidaan poseerata. Kuvassa Maltainen Noutaja Bella, blogisti ja Panimomestari Railanmaa
Nyt arvioinnissa oleva Rock on osa panimon peruskatalogia, jota täydentävät Paper Rye Candy Red Ale ja Scissors Indie Pale Ale. Otan heti brutaalisti maistoon juuri sen herkimmän tyylin, joka armotta kertoo panimon iskukyvyn. Oluen speksit siis 4,7%, 20 IBU, 6 EBC. Ainoana humalana toimii Loral (HBC291), joka on uudehko jenkkilajike.

Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa suoralla kaadolla juuri sopivasti. Tuoksu on heti alusta lähtien vakuuttava – raikas, tuore, puhdas ja laadukas. Positiivinen ensikosketus uuteen panimoon. Tuoksussa on vaalean leipäistä maltaisuutta ja runsaan aromaattinen kesäkukkainen humalaisuus. Sateen jälkeinen niitty ja hieman pehmeää hedelmäisyyttä siihen tykö. Single hopit ovat joskus yksipuolisia, mutta tässä on riittävästi kulmia pureksittavaksi. Maku on myös laadukas – raikas, pirteä ja pureva. Panimo vaikuttaa tietävän mitä tekee. Maku on lagermaisen puhtaasti maltainen ja taas humaloinniltaan tuoksun tavoin kesäisen kukkainen. Hellesmäinen aromikkuus ja pilsiä kevyempi puraisu. Tykkään kyllä. Juontiolutta, mutta makua, ja hyvää sellaista, löytyy riittävästi. Suutuntumakin pysyttelee vaivatta miellyttävällä sektorilla – riittävä täyteläisyys ja sopivat hiilihapot. Voisi juoda toisenkin ilman eksessiivisen röyhtäilyn tarvetta ja niin itseasiassa taidankin tehdä!

Toista yksilöä maistellessani ja makkaroita käännellessäni aloin ajatuksissani vertaamaan tätä Kukko Hellesiin, jota on tullut tässä kevään ja kesän aikana maisteltua jokunen päkki. Maltaisuudessa on paljon samaa ja aromikas hedelmäisyyskin on samansuuntaista. Maukasta!

Yhteenveto

Raikas ja miellyttävän hedelmäinen lager