mainos

Sataa olutta: 192: Alaskan Smoked Porter (2012)

Jackson: Smoked Porter
Protz: Porter
Pitkän hiljaiselon jälkeen yksi uusi mustalistalainen tuopissa. Tämä lävitsetunkemattoman musta pohjoisjenkkiläinen muodosti pinnalleen beigen tai melkein jopa vaaleanruskean vaahdon.
Tuoksu oli paahteinen ja jopa nimensä mukaisesti savuinen. Mukana oli myös häivähdys makeaa suklaata. Sama meno jatkui myös makupuolella eli sukaata ja savua. Myös alkoholi puski esiin. Maku oli kuiva, tumman hedelmäinen ja mausteisen humalainen. Melko vivahteikas siis. Jollain tapaa ei kuitenkaan säväyttänyt, en tiedä johtuiko se tähtien asennosta vai mistä, mutta hinnan ja rajallisen saatavuuden perusteella odotukset olivat korkealla. Tosin silloinhan niitä pettymyksiä yleensä tuleekin.
Jackson kuvaa ASP:ia kirjassaan näin:
“The Smoked Porter is very big and complex. It starts oily, with suggestions of very bitter chocolate and burnt fruits, then seems to explode with smokiness.”
Jackohan on kiitettävän samoilla linjoilla meikäläisen kanssa. Hänen maistelunsa aikaan oluen alkoholiprosentti on ollut tekstin mukaan 5,9 % ja kuvan pullon etiketissä 6,1 %. Kuva on otettu vuoden 1997 satsin pullosta.
Protz puolestaan kuvaa olutta seuraavasti:
“Smoked porter has a smoky and woody aroma, with spicy hops, dark grain, coffee and chocolate. The dark, smoky malts dominate the palate, with a growing contribution from chocolate and coffee, but spicy hops come through strongly in the finish.”
Protz puhuu täyttä asiaa. Etenkin tuon allekirjoitan, että mausteiset humalat vyöryivät lopussa esiin.
Ehkä syy siihen, ettei itselleni uponnut “ihan kybällä” oli se, että savuisuus oli niin hallitseva elementti. Vaatisi pientä totuttelua, mutta näillä hinnoilla ei oikein raaski alkaa säännöllisesti maistelemaan. Toki BeerNavigatorissakin on hieman edukkaammin ollut tätä joskus tarjolla joskus, mutta en ole vain tarttunut syöttiin. Myös 0,65 litran pullo ei ole se annoskoko, jonka haluaisi sippailla tätä 6,5 % ilolientä. Jackson muuten neuvoo nautiskelemaan tätä pienestä lasista kuten konjakkilasista (brandy sniffer). Tämäkin on kyllä pahasti ristiriidassa tuon pullokoon kanssa, jos jaa kavereille kanssa.
Hinta Alkon verkkokaupassa 12,89 € / 0,65 l.
Alaskan Smoked Porter 6,5 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 16,2 —°P
  • väri 182 EBC
  • katkeroainepitoisuus 32,1 EBU
  • maltaina (Protzin mukaan) palet, mustat, suklaat ja crystalit
  • humalointiin (Protzin mukaan) Chinook ja Williamette
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa