Savukauraolutta Piikkiöstä

Kaarinan Piikkiössä vuodesta 2016 toiminut panimo tuo suuren suosion saaneen kauraoluen kaveriksi kauratalkkunarouheen eli piapon pohjalta edelleen kehitetyn savukauraoluen.

Kuninkaantien Panimo on valmistanut olutta kaurasta viime vuodesta saakka. Kauraoluen runsaan kysynnän sekä saatujen asiakaspalautteiden innoittamana panimo tuo nyt markkinoille kauraoluesta aiempaa enemmän piapon alkuperäistä savuista luonnetta tavoittelevan, Tuorlan SavuKaura-oluen.

”Siinä maistuvat sopivasti savuisina ja hyvässä sopusoinnussa laadukas olut sekä kotimainen kaura. Ensimmäiset erät Tuorlan SavuKaura-olutta on toimitettu viikolla 13 kauppoihin sekä valittuihin ravintoloihin”, kerrotaan panimolta.

pulloja
Tuorlan SavuKaura on panimomestari Niko Hurskaisen viimeisin taidonnäyte, jossa maistuu Hurskaisen pitkä ja monipuolinen kokemus oluen valmistamisesta ja kehittämisestä.

”Oluen tärkeimmät ominaisuudet ovat puhtaus ja tasapaino ja niitä on tavoiteltu myös Tuorlan SavuKaurassa. Olut on suodattamaton pintahiivaolut ja väriltään punaruskea. Sen valmistuksessa on käytetty paimiolaisen maanviljelijän talkkunarouhetta, josta käytetään paikallisittain nimitystä piapo ja piepo. Piapon perinteet tulevat Hämeestä. Piapon pääraaka-aineena on kaura, joka jauhatuksen sijaan oluen valmistusprosessia varten tehdään rouheeksi. Itse piapon valmistaja on Salolainen Kivisaaren Piapo. Kivisaaren Piapon resepti on kulkenut suvussa useita sukupolvia. Perinteisesti piapo olisi kuivattu riihessä ja siinä olisi ollut tuntuva savun maku. Nykyään elintarvikesääntelyn takia tuottaja joutuu säätelemään savuisuuden määrää ja voimakkuutta. Tätä perinteistä raaka-aineen valmistustapaa kunnioittaakseen on luotu Tuorlan SavuKaura. Siinä savuisuutta on korostettu käyttämällä kevyesti savustettuja maltaita, jotta perinteisen piapon alkuperäinen luonne tavoitettaisiin mahdollisimman hyvin”, kertoo Hurskainen.

Kuninkaantien panimo on viime aikoina panostanut lisää myös tuotannon sujuvuuteen ja tuotteiden laatuun sekä asiakasyhteyksien ylläpitoon palkkaamalla panimovastaavan, Jukka Hihnalan. Hihnala vastaa panimon tuotannosta, tuotannon suunnittelusta, toimituksista sekä myynnistä.

”On ollut hienoa päästä työskentelemään laadukkaiden ja rehellisten käsityöläisoluiden kanssa. Uuden savukauraoluen maku on runsas, miellyttävän savuinen, paahtomaltainen sekä makean hedelmäinen.

”Parhaan kuvan uudesta oluesta saa tietysti maistamalla sitä itse”, Hihnala jatkaa.

Panimon toimitusjohtaja Esa Kanerva kertoo Tuorlan SavuKauran täydentävän hyvin Kuninkaantien Panimon laadukkaiden käsityöläisoluiden valikoimaa aiempien kaura-, vehnä-, pils- ja lager-oluiden lisäksi.

”Meidän oluemme tunnistaa Tuorlan-nimestä, kuten esimerkiksi Tuorlan Tähti”, sanoo Kanerva.

Lähde ja kuva: Kuninkaantien Panimo