Siideriresepti: Joulusiideri ja omenamunkit

Mira Peltomäki suosittelee lämpimän joulusiiderin makupariksi omenamunkkeja. Poimi ohje talteen!

Saksan joulumarkkinaperinne ulottuu 1300-luvulle asti. Markkinoille ei tulla pelkästään ostoksille, vaan myös nauttimaan joulunajan tunnelmasta ystävien ja perheen kesken hyvän ruoan ja juoman kera. Saaristo Siiderin panimomestari Mira Peltomäki työskenteli 15 vuotta Hessenissä ja Rheinland-Pfalzissa ja ihastui joulumarkkinoiden omenasiideripohjaisiin lämpimiin juomiin, joita tarjoillaan pikkupurtavan kanssa.

Joulumarkkinat Salzburgissa

Hän päätti kehitellä oman joulusiiderin, jossa kuivaan omenasiideriin lisätään valmistusvaiheessa joulumausteita. Mausteseos sisältää 32 maustetta, joista juomassa eniten maistuvat appelsiininkuori, sahrami, neilikka ja ceylon-kaneli. Resepti muotoutui nykyisekseen kymmenen vuoden kuluessa ja juomaa myydään vieläkin Saksassa ja Itävallassa joulunaikaan. Tarjoiluvalmis siideri valmistetaan edelleen maistamalla, koska sekä luomusiiderin että mausteiden maku vaihtelee joka vuosi hieman sääolosuhteista riippuen.

Joulusiideri omenamunkkien kera

Vuonna 2019 Peltomäki valmisti joulusiideriä ensimmäistä kertaa Suomen saaristossa kasvaneista omenista. Hän haki makua pitkään ennen kuin löysi joulumausteiden tasapainon Saaristo Siiderin käyttämien suomalaisten omenalajikkeiden kanssa. Maku on hieman glögiä jäljittelevä, pehmeän jouluinen, mutta siinä on säilytetty kuivalle omenasiiderille ominainen hapokkuus. Siideriä voi halutessaan maustaa tummalla siirapilla, joka antaa sille piparkakkumaisen makuvivahteen.

Joulusiideri on tunnelmallinen seurustelujuoma, joka sopii sekä ravintoloihin ja tapahtumiin kuumana anniskeltavaksi että tuomaan hyggeä koti-iltoihin.

Erityisen hyvältä joulusiiderin kanssa maistuvat piparkakkujen lisäksi suolaiset savulohipiirakat ja omenamunkit. Panimoravintola Maistongissa Peltomäki leipoo omenamunkit omasta vuohenmaidosta kirnuttuun piimään ja voihin, mutta resepti onnistuu myös kaupan tuotteilla.

Maistongin jouluiset omenamunkit

20 kpl

Taikina

5 dl (kirnu)piimää

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 1/2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

1 kg puolikarkeita vehnäjauhoja

100 g (kirnu)voita

Täyte

3 pientä omenaa

Paisto

2-5 l syväpaistoöljyä kattilan koosta riippuen

Taikina

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa, lisää sokeri ja hiiva. Sekoita hyvin vispilällä. Sulata voi kattilassa. Lisää taikinaan kananmuna, kardemumma ia suola sekoittaen. Lisää jauhot vähän kerrallaan, vaivaa taikinaa käsin ja kaada lopuksi sula voi taikinaan. Anna taikinan nousta puoli tuntia lämpimässä liinan alla.

Paistovalmistelut

Laita syväpaistoöljy kattilaan ja lämmitä se noin 180-asteiseksi.

Poista omenista kara. Leikkaa omenat 3 mm paksuisiksi omenarenkaiksi.

Leivonta

Irrota taikinasta kämmenen kokoinen pallo ja leivo siitä pulla. Paina pulla litteäksi pöytää vasten noin kaksi kertaa omenarengasta suuremmaksi pyöreäksi levyksi.

Aseta omenarengas taikinan päälle ja taittele taikina omenarenkaan ympärille. Syntyy donitsi, jonka sisälle omenarengas jää. (Kuva 1)

Paisto

Paista omenamunkit tummanruskeiksi muutama kerrallaan, välillä kääntäen. Anna munkkien valua ja jäähtyä hiukan ritilässä.

Ripottele päälle tomusokeria ja nauti hyvässä seurassa lämpöisen joulusiiderin kera takkatulen ääressä. (Kuva 2)

 

Teksti: Mira Peltomäki

Kuvat: Mira Peltomäki