Somekuvaajat asialla – Olutkuvalla vesi kielelle

Valokuvalla on valtaa. Se kiinnittää huomion, saa erilaisia tunnetiloja aikaan, kertoo tarinoita ja herättää mielikuvituksen. Näin myös oluen kohdalla. Hyvä olutkuva saa veden herahtamaan kielelle, haluamaan olutta ja melkein tuntemaan sen maun suussa.

Ennen korkealuokkaisia olutkuvia tuottivat vain panimot ammattikuvaajineen, mutta nykypuhelimilla jokainen voi olla oman elämänsä olutkuvaaja. Vielä pari vuotta sitten saatettiin napata kuva oluesta nopeasti arviota varten, nykyään sopivan kuvan rakentelu voi kestää jopa tunteja. Usein kauniiden olutkuvien julkaisualustana toimii kuvavetoinen Instagram, jossa haetaankin tilipuolella nimenomaan kauniita tai hätkähdyttäviä kuvia.

maistelua
Hämeenlinnalaisten serkusten, Jasmi ja Sonja Ilasen sometili @soursisterss arvioi sekä kotimaisia että ulkomaisia oluita. Tili on perustettu olutarvioiden jakamista varten, mutta kuvien laatu on muuttunut tärkeämmäksi ajan myötä.

– Tililtä löytyy edelleen ensimmäinen olutkuvamme, kertoo Sonja Ilanen. – Se on hävettävän huono, mutta olemme pitäneet sen siellä muistona siitä mistä aloitimme.
Nykyään Sour Sistersit panostavat kuvien laatuun ja niitä saatetaan miettiä pitkäänkin. Kuvan rakentaminen aloitetaan yleensä itse oluesta ja siitä etsitään yksityiskohta joka inspiroi kuvan. Se saattaa olla väri, etiketin teema, nimi tai oluen maku. Sistersin toinen puolikas Jasmi kertoo:

– Kuvaamme vuorotellen, ja meillä on keskenämme hieman erilainen tyyli, joka näkyy myös tilillä. Minä mietin kuvaa enemmän paikan kautta, haluan kuvata oluen jossain hätkähdyttävässä, erilaisessa ympäristössä, kun taas Sonja saattaa keskittyä itse kuvaan enemmän. Näin molempien tyyli näkyy, mutta mielestämme se on vaan plussaa, että kuvat hieman vaihtelevat. Meillä tärkeää on myös itse oluen arvio, joka on jokaisen kuvan yhteydessä.

somekuvaaja
Osa olutkuvaajista ei tee oluesta kuvan yhteyteen arviota lainkaan, vaan keskittyy vain itse kuvan kauneuteen. Olutharrastaja ja @digitalfermentation -sometilin pitäjä, espoolainen Andreas Suni jakaa tilillä oivaltavia olutkuvia, mutta olutarviot hän tekee Untappd:ssa. – Kuvan merkitys on minulle tärkeä. Haluan omalla kuvallani korostaa oluen väriä ja makua. Rakennan omat kuvani aina etiketistä lähtien. Etsin siitä jonkun värin tai yksityiskohdan, jota lähden viemään eteenpäin. Mietin kuvaan sopivan taustan ja pyrin myös korostamaan oluen väriä mahdollisimman paljon.
Erilaisia olutkuvia analysoitaessa huomio kiinnittyy usein myös siihen, onko kuvassa ihmisiä. Sour Sistersin ja Sunin yksi ero onkin se että ”siskokset” näkyvät monissa kuvissa, kun taas Sunin kuvissa pääosassa on itse olut.

somekuvaaja

– Olutkuvien ottaminen on harrastus, jossa oluen herkullisuus on etusijalla. Ja koska etiketti inspiroi usein oluen maun lisäksi ottamaan kuvan, se on kuvissani useimmiten pääosassa. Ilasen serkuksilla taas nousee keskiöön myös nautintatilanne tai tarina. – Haluan välittää katsojalle tunnelman oluen juomisesta, ja se voi olla niin ulkona, ravintolassa kuin vaikka kaverin seurassa. Tätä tehtäessä välillä tietysti vähän hävettää kuvailla julkisilla paijoilla olutta kuva toisensa jälkeen, mutta siitä oppii pois, kertoo Jasmi Ilanen.

somekuvaaja

– Nykyään lähinnä naurattaa kun keskellä päivää vaikka näköalatornissa pyörittelee oluttölkkiä käsissään hyvää kuvaa varten ja tuntemattomat katselevat vieressä. Hommaan kuuluu myös se, että pitää kehdata kantaa niitä oluttölkkejä mukana milloin missäkin kuvauslokaatiossa mutta siihenkin tottuu. Sonja Ilanen taas rakentaa kuvan yksityiskohtia vaikka erilaisen rekvisiitan avulla. – Joskus kun raahaa kotiin yhtä olutkuvaa varten puolet kaupasta, niin saattaa miettiä onko tässä mitään järkeä, mutta kaunis kuva palkitsee vaivan aina, Ilanen kertoo.

Hyvän olutkuvan tärkein elementti on valo, siitä ovat samaa mieltä sekä Suni että Ilaset. Näin vastaavat hyvästä olutkuvasta kysyttäessä myös Suomen Olutharrastajat -ryhmän jäsenet. Lisäksi ryhmässä hyvä olutkuvan edellytyksenä listataan oluen etiketin näkyvyys, oluen väri sekä vaahto. – Luonnonvalo on paras valo, kertoo Suni. – Se tuo oluen värin kauniisti esiin ja on myös todenmukainen sen kanssa.
Olutkuvan tarinallisuudesta Suomen Olutharrastajissa oltiin kahta mieltä. Toiset pitivät parhaimpana mahdollisimman dokumentaarista lähestymistä, toiset taas pitivät kuvien tarinallisuudesta. Olutkuvatilejä tarkastellessa tämä jako näkyy myös: kun osassa kuvia rajaus on hyvinkin tiukka näyttäen vain oluen, toisissa on rekvisiitan keinoin rakennettu vaikka juhlapyhiin tai vuodenaikoihin liittyviä minitarinoita. On tili millainen tahansa, sekä Suni että Sour Sistersit kehoittavat kuvaajaa löytämään sen oman juttunsa. Silloin sisällön tekeminen vaikka Instagramiin pysyy mielekkäänä. – Inspiraatiota voi hakea muilta tileiltä, vinkkaa Suni, mutta kannattaa pitää selkeästi oma tyyli. Jasmi Ilanen kertoo Sour Sistersin seuraavan myös somen tykkäyksiä ja saavan siitä vinkkejä. – Me haluamme tuottaa sisältöä mistä myös yleisö pitää, toki samalla säilytämme oman tyylimme. Uusien juttujen kokeileminen kuvissa on siistiä, ja antaa myös lisäbuustia kuvaamiseen.

lista

Sekä Suni että Ilasen serkukset pitävät Instagramia sopivana alustana hyvien olutkuvien julkaisemiseen. – Vaikka teen Untappd:iin olutarvioni, siellä olevat kuvani ovat hyvin yksinkertaisia, koska se ei minusta ole olutkuvafoorumi. Samaa mieltä ovat myös usein olutkuvaajat yleensä, eikä oluenarviointisovelluksesta usein kauniita olutkuvia löydykään, Suni sanoo.
Kuvaamisvälineenä someen toimii usein puhelin ja Sour Sistersit ottavatkin kaikki kuvansa sillä. Suni taas käyttää kameraa. Molemmat tavat ovat tyypillisiä myös muille olutkuvaajille.
Hyvän olutkuvan merkityksestä kaikki kuvaajat ovat samaa mieltä. Hyvä olutkuva kertoo oluen mausta ja saa kuvan katsojan halumaan sitä. – Itsekin kuvaan vain hyvältä maistuvat oluet, summaa Suni. -Ja näin haluan myös saada katsojan innostumaan samasta oluesta. Sour Sistersit nyökkäävät: – Me haluamme viestiä nimenomaan hyvästä oluesta yleisöllemme kuvien avulla ja parasta onkin saada palautetta, että joku on ostanut oluen kuvamme perusteella.

Katso myös nämä suomalaiset olutkuvatilit:
@hoptimusprime666, @_nepa1985_, @trnql, @muzzleloading, @omnombeer, @humaloidut

Teksti: Anikó Lehtinen

Kuvat: Oskari Sarkima, Andreas Suni, Jasmi Ilanen ja Sonja Ilanen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2021.