Storyvillen perustaja on poissa

Ravintolayrittäjä Jorma Railonkoski on kuollut.

Railonkoski menehtyi kotonaan Helsingissä sunnuntaina 6. marraskuuta. Hän oli 87-vuotias. Pääkaupunkiin ravintolaimperiumin perustanut Railonkoski tunnetaan lähes 20 anniskelupaikan lisäksi vahvasta yrittäjyyden puolustamisesta sekä jazzinnostuksesta. Hän tuli tunnetuksi erityisesti jazzklubi Storyvillen ja oktoberfesthenkisen tapahtumaravintola Rymy-Eetun perustajana.

Jorma Railonkoski

Jorma Railonkoski (kuva Matti Korhonen)

Ensimmäisen ravintolansa Railonkoski avasi vuonna 1979 Helsingin Lauttasaareen. Rosmariini oli ranskalaistyylinen bistro. Sen jälkeen hän pyöritti melkein kahtakymmentä eri anniskelupaikkaa. Hän sai idean omasta jazzklubista lähes 40 vuotta siten, kun hän järjesti jazziltoja omistamassaan Linnunrata-ravintolassa Espoon Tapiolassa.

”Minulle esiteltiin 1990-luvun alussa kellaritila Helsingin keskustassa Museokadun ja Aurorankadun kulmassa. Vanhaan hiilikellariin rakensimme Storyvillen”, Railonkoski muisteli 80-vuotishaastattelussaan syksyllä 2015.

Storyvillestä syntyi jazzmusiikin ystävien ja alan muusikoiden keskuudessa legenda. Amerikkalainen arvostettu jazzlehti DownBeat Magazine listasi Storyvillen maailman 100 parhaan jazzklubin joukkoon ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Ravintolatoiminnan Railonkoski jätti jo useita vuosia sitten tyttäriensä Tuula Railonkosken ja Tarja Palomäen vastuulle. He ovat suunnittelleet lähes kaikki ravintolansa sisustusta myöten. Railonkoski kertoikin, että parhaiten heillä onnistuivat ravintolat, jotka he tekivät itse alusta loppuun asti.

Railonkoski oli aktiivinen toimija myös tolkullisen alkoholipolitiikan puolesta taistelijana.

Lähde: STT

Kuva: Matti Korhonen