Suomalaistislaamon vodka voittoon

Suomalaisesta vodkasta tehty vodkatonic menestyksekäs kansainvälisessä juomakisassa.

Varsinais-suomalaisen Turku distilleryn Kaiho Vodka valittiin maailman parhaaksi International Wine and Spirits Competition -kilpailun vodka & tonic sarjassa Britanniassa. Maailman parhaan vodka & tonic -drinkin vodka tulee nyt siis Raisiosta. IWSC on alan vanhin, 1969 perustettu kilpailu, jota pidetään yhtenä alan merkittävimmistä.

IWSC-trophyt myönnetään erinomaisille tuotteille useissa eri luokissa. Kultamitalimaininta omasta sarjasta ei takaa tuotteelle vielä trophy-luokan palkintoa, vaan sen saadakseen parhaat tuotteet arvioidaan vielä uudelleen ja palkinto jaetaan vain poikkeuksellisen laadukkaille tuotteille, parhaista parhaalle. Kaiho Vodka palkittiin trophylla vodka & tonic sarjassa ensimmäistä kertaa suomalaisena maustamattomana vodkana.

Kyrö Distillery Companyn Napue Gin voitti samaisen trophy palkinnon gin & tonic -sarjassa vuonna 2015 ja ponnahti sen myötä maailmanmaineeseen.

pullot

”IWSC-kisan vodka & tonic sarjan pääpalkinnon myöntäminen ensimmäistä kertaa suomalaiselle maustamattomalle vodkalle osoittaa korkealaatuisen vodkan arvostuksen olevan voimakkaassa kasvussa. Viime vuosikymmenellä kisoja hallitsivat maustetuista vodkista tehdyt vodkatonicit, mutta tämä vuosikymmen on alkanut maustamattomien esiinmarssilla. Nyt vodkassa arvostetaan raaka-aineista periytyvää makua, pehmeyttä sekä hyvää makuprofiilin ja alkoholin tasapainoa. Premium-vodkat ovat tulossa maistelugenreen haastamaan konjakin ja viskin asemaa sekä juomasekoituksissa perinteistä GT:tä”, kertoo Turun tislaamo Oy:n toimitusjohtaja Tapio Järvenpää.

Turun tislaamo Oy on perustettu vuonna 2021 ja sen tuotantolaitos sijaitsee Raisiossa. Kaiho Vodka on hyperlokaali ja hiilineutraali luomuvodka, joka tehdään varsinais-suomalaisesta luomusyysvehnästä. Koko tuotantoprosessi jyvien rouhinnasta pullotukseen hoidetaan itse. Pullotusvahvuuteen vodka laimennetaan somerolaisesta luonnonlähteestä saadulla lähdevedellä. Kaiho Vodka lanseerattiin syksyllä 2022 ja hyvin pian se alkoi niittää menestystä kansainvälisissä kilpailuissa. Tällä hetkellä Kaiho Vodkalla on kansainvälisistä kilpailuista kultamitaleja yhteensä viisi, hopeisia mitaleita kaksi ja yksi pronssimitali. Alkon vakiovalikoimiin Kaiho Vodka listattiin helmikuussa 2023.

Lähde ja kuva: Turku distillery