Suomen Paras Olut 2022 videotallenne

Tervetuloa Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun tulosten julkistukseen! 14 kilpasarjan voittajat, paras gluteiiniton olut ja Suomen Paras Olut 2022 julkaistiin ravintola Perhon kabinetissa klo 15-16. 

Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Tänä vuonna mukana oli yli 420 erilaista olutta 52 panimolta, jotka on kaikki tuomaroitu omissa sarjoissaan sokkona, jolloin maku on ainoa mikä ratkaisee. Kilpailusarjoja on 14. Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. S-ryhmä ottaa myyntiin sarjojen voittajaoluet (max. 5,5%) räätälöidysti tiettyyn myymäläkokoluokkaan oman myymäläverkostonsa kautta. Katso kilpailun finalistit: https://suomenparasolut.fi/suomen-paras-olut-2022-kilpailusarjojen-finalistit

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry. ja kilpailun pääkumppani on Viking Malt,. Yhteistyössä  kilpailun kanssa toimii S-ryhmä, Jukolan Juusto, Rastal, Lappo.fi, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perhon Liiketalousoppilaitos. Mediakumppaneina toimivat Olutposti ja Avecmedia.fi.  Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto.

Suomen Paras Olut -kilpailussa olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Päätuomarina toimi pitkän linjan oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina ravintola-alan rautainen ammattilainen Ritu Hurtig.  Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voittajat:

Vuoden olut: KASKI Savubock 6,5 t%, Takatalo ja Tompuri Oy

Kilpailusarjojen voittajat:

Vaalea lager: Stadin Mosaical Lager 5,3 t%, Stadin Panimo
Pils: Hoppa Extra Pils 5,9 t%, Panimo Hoppa
Tumma tai värillinen lager: Bock’s Doppelbock 7,5 t%, Bock’s Corner Brewery
Vaalea tai keskitumma ale: Wee Doze 10,5 t%, Olarin Panimo
APA ja Sessio IPA: Stadin West Coast IPA 5,3 t%, Stadin Panimo
NEIPA: Mallaskoski Hazy IPA 5,5 t%, Mallaskoski
IPA: Every Time We Touch 8,0 t%, Etko Brewing
Stout ja portteri: Imperial Stout 10,0 t%, Maku Brewing
Vehnäolut: Unison Vehnäolut 4,8 t%, Unison Brewing
Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Zesty Case 5,3 t%, Olarin Panimo
Maustetut oluet: Mufloni Vadelma Berliner Weisse 5,0 t%, Beer Hunter’s
Kypsytetyt oluet: Space Noir 10,0 t%, Etko Brewing
Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet: Saimaa Brewer’s Special Utah Rye IPA 0,3 t%, Saimaa Brewing Company
Muut oluet: KASKI Savubock 6,5 t%, Takatalo & Tompuri Brewery
Oluiden nimet ja tiedot ovat panimoiden ilmoittamia.

Lähde: Olutliitto, kuvat Kimmo-Pekka Toivola