Suomen Paras Olut -kilpailu kasvaa ja kansainvälistyy

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestetään tänä vuonna yhdeksännen kerran. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena laajasti sekä iso että pienet panimot. Kilpailu on perustettu vuonna 2011 ja on siitä kasvanut joka vuosi voimakkaasti. Kun ensimmäisenä vuonna tuomaroitavia oluita oli noin sata, nyt viime vuonna kilpailuun ilmoitettiin melkein kolmesataa olutta. Kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi.

Kilpailun tuomarointi tapahtuu heinäkuussa 24.-25. heinäkuuta, osana Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumaa Helsingissä ja kilpailun tulokset paljastetaan 13.9. Viking Linen Olutristeilyllä, jolla juhlitaan suomalaista olutta.

Matti Heikkilä kertoo mikä on Suomen Paras Olut kilpailu

– Viime vuonna kilpailu oli osallistujamäärältään ennätysmäinen. Kilpailuun ilmoittautui 40 panimoa suurista pieniin, ja niiltä osallistui kilpailuun yhteensä 227 olutta. Oluet kilpailivat yhdeksässä eri sarjassa, kertoo kilpailun järjestäjä Matti Heikkilä, Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja.

– Tuomaristossa nähdään tänäkin vuonna useita kotimaisia ja kansainvälisiä oluttuomareita ja oluttoimittajia, ja kiinnostus kilpailuun on noussut joka vuosi.

Tänä vuonna kilpailuun odotetaan ainakin saman verran oluita. – Kilpailusarjoja on lisätty ja oman sarjansa saavat mm. pilsit, IPAt ja vaaleat amerikkalaiset alet. Katsomme, että panimoiden määrän ja oluttyyppien kasvun myötä kehitämme kilpailua eteenpäin, kertoo kilpailun käytännön järjestelyistä vastaava Kari Likovuori.

– Luultavasti myös hapanoluiden määrä kilpailussa kasvaa, ja yhä enemmän löytyy erilaisia oluttyyppien hybridejä, jotka tekevät tuomarintyöstä haasteellisempaa, mutta toisaalta mielenkiintoisempaa.

Suomen Paras Olut -kilpailu sai EBCU hyväksynnän

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Euroopan oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumers Unionin hyväksymästä kilpailusta. European Beer Consumers Union (EBCU) on määritellyt joukon kriteereitä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU -hyväksynnän. Suomen Paras Olut -kilpailulle annettiin hyväksyntä EBCU:n kokouksessa Antverpenissä 12.4.2019. Muita hyväksyttyjä kilpailuita ovat European Beer Star, World Beer Cup, Birra dell’Anno, Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge ja Austrian Beer Challenge.

 

-Tämä on merkittävä askel ei pelkästään Suomen Paras Olut -kilpailulle vaan myös suomalaiselle oluelle, toteaa Kari Likovuori, jonka saavutusta EBCU hyväksyntä on.

Mukana kilpailussa on myös oluenkuluttajien edunvalvontaliitto Olutliitto. – Katsomme että erilaiset kilpailut edistävät olutkulttuuria, koska näin kiinnostus olueen lisääntyy, ja kuluttaja saa kilpailutulosten myötä myös tietoa sekä panimoista että kotimaisista oluista, sanoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. Me haluamme olla mukana viemässä oluen sanomaa suomalaiselle oluenjuojalle ja näemme tämän yhtenä hyvänä väylänä siihen.

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä.

Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Tämän lisäksi Suomen Paras Olut kustannetaan edustamaan Suomea ja voittajapanimoa European Beer Awards -kilpailuun. Kaikkien sarjojen kolme parasta olutta palkitaan kunniakirjalla.

Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako tapahtuu Suomen Paras Olut -gaalassa 13.9. Viking Linen Olutristeilyllä. Gaalassa voittajaoluet myös esitellään yleisölle ja lehdistölle.

Tapahtuman yhteistyökumppanit ovat: Pienpanimoliitto, Panimoliitto, Olutliitto, Suomen Olutseura ry., Olutposti, Viking Line, Visit Finland, Lappo.fi, Viking Malt, Oy Christeyns Ab, Suuret Oluet Pienet Panimot,Rastal

http://www.suomenparasolut.fi/

https://www.facebook.com/SuomenParasOlutKilpailu/

 

 

 

 

 

 

 

 

Olutposti ja Matkapojat ovat tuottaneet Suomen Paras Olut matkapaketin kaikille olutkulttuurista kiinnostuneille.