mainos
hartwall mainos

Suomen Paras Olut -kisa tulee taas kesäkuussa

Suomen Paras Olut -kilpailu käydään 8–9.6.2024. jo 14. kerran. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, johon voivat osallistua sekä isot että pienet panimot. Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta ja tehdä sekä oluita että niiden valmistajia tunnetuiksi.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Tänäkin vuonna käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymästä kilpailusta.

Kilpailulla on tarkoitus tehdä tunnetuksi Suomen monipuolista olut- ja panimokulttuuria ja sen merkitys onkin kasvanut sekä kuluttajien että panimoiden keskuudessa. Viime vuonna mukana oli yli 400 erilaista olutta yli 50 panimolta.

Suomen Paras Olut -kilpailun vuonna 2023 toistamiseen voittaneen panimon Takatalo & Tompurin Kaski Mustakaura -oluen panija ja panimoyrittäjä Mikko Suur-Uski arvostaa kilpailun voiton korkealle. ‘

“Meille voitto tarkoitti molempina vuosina sekä panimon tunnettuuden kasvamista että parempaa myyntiä. Vuonna 2022 voittaneen Kaski Savubockin myynti seitsenkertaistui, vuonna 2023 voittaneen Kaski Mustakauran myynti kaksinkertaistui  ja myös muut panimomme oluet kiinnostivat kuluttajia. Parhaiten tämän näki panimopuodissamme, missä asiakkaat tulivat hakemaan voittajaolutta ja ostivat muutakin samalla. Oli myös ilahduttavaa, miten ihmiset lähettivät meille somessa ja perinteisestikin sähköpostilla kuvia, joissa he nauttivat voittajaolutta.”

Suur-Uski kehottaa panimoita osallistumaan kisaan. “Kisan voitto teki meille molempina vuosina mahtavan hypen, en voi sanoa voitosta mitään negatiivista. Pienpanimoilla on tällä hetkellä vaikeaa ja meille kisan voitto toi positiivista tukea, mikä näkyy ihan konkreettisesti myynnissäkin. Oluita on kaupoissa ja ravintoloissa pirusti, kilpailun voitolla pääsee erottautumaan positiivisesti niin panimona kuin oluiden joukostakin. Ei meillä ikinä olisi varaa satsata näkyvyyteen niin paljon kuin saimme kilpailun voiton ansiosta. Ehdottomasti osallistumme tänäkin vuonna!”

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kilpailusarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita.

“Pieniä viilauksia on taas tehty olutsarjoihin panimoiden toivomusten ja kuluttajatrendien mukaan”, kertoo kilpailun johtaja, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. “ Tänä vuonna oluet arvioidaan ensi kertaa sähköisesti, Beer Awards Platformin avulla. Se antaa mahdollisuuden tuomareille antaa kirjallista palautetta panimoille jokaisesta kilpailuun osallistuvasta oluesta.”

Suomen Paras Olut -kilpailussa olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuoluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan kesäkuun 8-9.päivä. Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Päätuomarina toimii pitkän linjan oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina olutalan ammattilainen Veera Savolainen. Finaalituomariston puheenjohtaja on oluttuomari André Brunnsberg ja mukana on tuttuun tapaan myös kansainvälisiä oluttuomareita.

Tuomaroinnin jälkeen kesäkuussa kerrotaan semifinalistit eli kunkin sarjan kolme parasta tuotetta (ei järjestyksessä). Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan elokuussa  tilaisuudessa, jossa sarjoissaan palkitut oluet ja Suomen  Paras Olut 2024  esitellään medialle.

Lähde ja kuvat: Olutliitto

Katso lisää:

Tässä Suomen Paras Olut -2023 koko tuloslista