Tee pienpanimo-olutta kotioloissa!

0

Kotiolutposti aloittaa sarjan, jossa esitellään aina yksi oluttyyli. Kyseisestä oluttyylistä suomalainen
pienpanimo tarjoaa reseptinsä kotioluentekijöille.
Ensimmäisenä vuorossa on golden ale ja Maku Brewing.

Golden ale / Blond ale
Golden alet yleistyivät 1900-luvun lopulla vastaiskuna vaalean lagerinvoittokululle. Golden alesta ja blond alesta puhuttaessa kyse on samasta tai ainakin hyvin lähellä toisiaan olevista oluttyyleistä.
Toisinaan niitä kuulee kutsuttavan myös summer ale -nimellä, joka viittaa oluen nautittavuuteen nimenomaan kesähelteillä. Golden alen tyylille ominaista on hyvin vaalea tai kullankeltainen väri sekä mausteinen tai sitruksinen humalointi. Juotavuus, raikkaus ja virkistävyys ovat ominaisuuksia, joita hyvältä golden alelta
on lupa odottaa.Golden alet ovat tavallisesti varsin mietoja oluita. Niiden alkoholiprosentti vaihtelee neljän molemmin puolin ja harvoin ylittää viittä prosenttia. Katkeropitoisuus liikkuu 20 ja 40 IBUn välimaastossa.

Trendikäs olut
Tämä kultainen ja mieto janonsammuttaja on vahvassa nosteessa etenkin nuorten olutharrastajien keskuudessa. Viime vuosina esimerkiksi Great British Beer Festivalilla golden ale on ollut yleisin
näky trenditietoisten nuorten aikuisten laseissa. Golden alen makuprofiilissa on enimmilläänkin vain vähän
maltaisuutta eikä lainkaan karamellimaista makeutta. Hyvin hienovarainen ja hento maltaisuuus tuntuu suussa keksimäisenä flavorina. Oluessa saattaa olla aavistus diasetyyliä, mikä tuottaa voimaisia aromeja. Tyypillinen jälkimaku on kuiva tai puolikuiva. Nyrkkisääntönä on, että mitä vahvempi golden ale, sitä korkeampi
katkeropitoisuus. Tämä tekee oluesta tasapainoisen, eikä esimerkiksi alkoholin lämmittävyys pääse dominoimaan. Nykyään golden alea tuotetaan ympäri vuoden, vaikka se
alkujaan onkin suunniteltu nimenomaan kesän kausiolueksi. Juuristaan johtuen golden alet tarjoillaan selvästi viileämpinä kuin perinteiset englantilaiset bitterit.

MAKU BREWING
SIMEONI BLOND ALE 5,1 %
Simeoni on Maku Brewingin Veljekset-sarjan ensimmäinen olut. Se näki päivänvalon Tampereen SOPP-tapahtumassa toukokuussa 2016. Simeonia seurasivat Eero, Timo, Lauri,
Aapo ja Tuomas. Sarjan viimeistelevä Juhani tuli markkinoille kesä-heinäkuussa 2018.
Maku Brewingin Jussi Tammisen mukaan Simeoni oli vastuussa seitsemän veljeksen ruokahuollosta, mutta
samalla hän oli hengellisen herätyksen saanut saarnamies ja juoppo.

”Makun kesän 2016 suosittu kausiolut Simeoni onaromikas blonde ale -tyylinen olut, joka suunniteltiin kesäkauden terassijuomaksi. Sen tärkeimpänä lähtökohtana oli sopivuus hellekeleihin unohtamatta täyteläistyä makuaja Makun tuotteille tyypillistä tasapainoa”, Tamminen kuvailee.

Tällä reseptillä valmistuu 20 litraa Simeoni-olutta.
MALTAAT:
3,3 kg Pale Ale
0,3 kg Vehnä
0,2 kg Cara Pale
MÄSKÄYS:
10 min 50 C
60 min 65 C
10 min 80 C
HUMALAT:
10 g Chinook First Wort
50 g Styrian Golding 5 min
20 g Styrian Golding 0 min
OG TAVOITE: 11.5-12.0 plato (1046-1048 SG)
HIIVA: US-05
KÄYMINEN: 20 °C
FG: 2 plato (1008 SG)

Teksti: Peter Tammenheimo

Kuva: Aleksi Tamminen / kuvan pannu ei liity tapaukseen!

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2018

Kotilolutposti Faceboook


JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

olutpostimestari
Scroll Up