hartwall mainos
mainos

TeräsSika quadrathlon kisattiin taas Vantaan Kuusijärvellä

Suomen rankin oluenjuontikilpailu TeräsSika kisattiin viikonloppuna kesäisissä tunnelmissa.

Vuosittain järjestettävän TeräsSika -kilpailun lajeina ovat uinti (250m), pyöräily (10km), juoksu (3500m) sekä oluenjuonti (1 litra). Kisan voittajaksi selviytyi Tomi Halme ajalla 31min 47s. Kokonaissuorituksen aika ratkaisi voittajan. 28 kertaa järjestetty tapahtuma on tunnettu oluenjuonnin ja muun urheilun ohella värikkäistä ja kummallisista kilpa-asuista. Kilpailun isänä tunnetaan olutseura Hannu Hanhista tuttu Sakari Ijas. Hän valottaa kilpailun alkuvuosia näin: -”Katselimme kaveriporukalla joskus vuonna -88 Havaijin Ironman -kisoja ja mietimme, että miten siitä kisasta saisi hiukan mielenkiintoisemman ja itselle sopivamman. Lopputulemana syntyi TeräsSika. Monipuoliset lajit kohtuullisilla matkoilla ja olutta kurkkuun samalla kertaa. Urheilu ja kisat olivat mielestämme muutoinkin tuohon aikaan aivan liian vakavaa touhua alkoholipolitiikasta puhumattakaan. Sinebrychoffin sen aikainen markkinointipäällikkö Max Alfthan oli avarakatseinen mies joka piti meidän meiningistä ja niin saimme Koffin sponsoriksemme, vaikkei kisamme varmasti yhtiön markkinointistrategiaa vastannutkaan. Sittemmin viralliseksi kisajuomaksi on tullut saman yhtiön Karhu.”

Oluen kilpajuonti on tekniikkalaji varsinkin ankaran liikuntasuorituksen jälkeen. Hikisin vapisevin käsin hengästyneenä juotu litra on samaan aikaan janoa helpottava, mutta myös pelottavan suuri määrä. Huonompi kaataja saattaa hävitä minuutteja tuhratessaan epäonnistuneen vaahdon kanssa. Oluen takapotkusta juontipisteellä seuraa 30 minuutin sakko. Kisassa mitellään miesten, naisten, veteraanisikojen ja veteraaniemakkojen kunniakkaissa sarjoissa. Yli 100kg:n rinnakkaissarjassa saa kilpailuetua jokaisesta sadan ylittävästä painokilosta.

 

Space Force -joukkueen kisaajista osa oli mukana jo yhdeksättä kertaa. -”TeräsSika on paras urheilutapahtuma. Helpot kisasuoritukset, saa hullutella, mutta silti kirmata tosissaan. Kaiken hauskanpidon ja uurastuksen kruunaa kylmä olut”, vastasi joukkue yhteen ääneen kysyttäessä tapahtumaan osallistumisen syytä.

 

Ensimmäistä kertaa TeräsSikaillut Petrus Wegelius oli tyytyväinen suoritukseensa. -”Hiukan hirvitti jossain vaiheessa, mutta hienosti meni. Uintia pitää treenata vielä. Rintauinti saattaa seuraavissa kisoissa vaihtua johonkin toiseen tyyliin. Aion osallistua myös ensi vuonna”, kertoo oluen ja liikunnan ystävä Wegelius.

Kuvat: Mikko Hentunen