mainos
hartwall mainos

Tislaamoinnovaatio Suomesta: Tuori Spirit of Honey

Sastamalan Suodenniemellä on monivuotisen tuotekehityksen tuloksena julkistettu kiertotalousinnovaatio, joka edustaa alansa kärkeä maailmassa. Ilmeisesti maailman ensimmäinen hunajatuotannon sivuvirtoja hyödyntävä jalotisle on saatu markkinoille.

Kotimaisen hunajan valmistuksessa muodostuu sivuvirtana hyvin sokeripitoista melassia, jolle perinteisesti ei ole juurikaan käyttöä löytynyt.

Tislaamomestari Juhani Väisänen

”Hunajamelassi on varsin vaativa raaka-aine. Se on jossain määrin antimikrobinen ja sen hyödyntäminen edellyttää biokemian tuntemusta sekä prosessitekniikan hallintaa” kertoo yhtiön tislaamomestari Juhani Väisänen.

”Soveltuvimman raaka-ainekierron, sekä käymis- että tislausmenetelmän kehittäminen on edellyttänyt pitkällistä tutkimus- ja tuotekehitystyötä sekä yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa. Olemme iloisia, ja ylpeitäkin siitä, että olemme tässä ponnistuksessa onnistuneet”, lisää Väisänen.

Yrityksen viestinnästä vastaava Esa Tervo kertoo hunajan olevan raaka-aineena vaativa kuten edellä todetaan.

”Kypsytys tapahtuu Serbiasta ostetuissa tammitynnyreissä ja tuotanto on tällä hetkellä sangen pientä eli noin 600 pulloa kuukaudessa mutta suunnitelmissa on laajentaa kapasiteettia kysynnän mukaan.”

Nyt julkistettu Tuori Spirit of Honey 40,2 % on kotimaisesta hunajamelassista valmistettu, pitkään tynnyrikypsytetty meripihkansävyinen jalotisle. Se on kotimaisista raaka-aineista käsityönä valmistettu vuosikohtainen premium-tuote. Tammitynnyreissä taiten kellaroituna se luo tasapainoisesti kerroksellisen makuelämyksen. Tuotteen maussa on brandyyn ja ruisviskiinkin vivahtavaa luonteikkuutta sekä tammen tuomaa hentoa vaniljaisuutta. Pehmeän kehittynyttä kokonaisuutta elähdyttävät hunajatisleen ainutlaatuiset aromit.

Tuori Distilling Company on ainutlaatuisiin hunajatisleisiin ja persoonallisiin gineihin erikoistunut artesaanitislaamo Sastamalan Suodenniemeltä. Yhtiö valmistaa kirkkaita ja tammikypsytettyjä jaloja juomia puhtaista kotimaisista raaka-aineista nojautuen vuosisataisiin perinteisiin. Tuori Distilling Company on todennäköisesti Suomen pienin käsityöläistislaamo. Avainhenkilöiden taustasta löytyy niin lääketieteen kuin kemiankin ammattilaisia sekä monipuolista kansainvälisen tason koulutusta alkoholijuomien valmistuksesta ja arvioinnista.

Lähde ja kuvat: Tuori Distilling Company tiedote ja haastattelu