Toimituksen TOP 3 Sää ja olut

Olutpostin toimituksen sää ja olut -valinnat olkaa hyvä!

Mika Laitinen
• Helle ja weizen, jääkaappikylmänä puoli litraa kerrallaan aidosta weizen-lasista.
• Aurinkoinen talvipäivä ja pehmeä, mutta tuhdihko porteri. Nautitaan punaviinin
lämpöisenä ulkosalla.
• Tässä on vanhan kansan niksi: kun tulet koleasta ulkoilmasta sisään ja kaipaat
lämmikettä, ota kevyesti lämmitettyä sahtia. Lämmitä sahti hieman ruumiinlämmön
yläpuolelle, mutta ei kuumaksi.

tölkki pakkasessa

Mikko Hentunen
• Merisää – Kotka Steam Brewery: Captain Marshall
• Avaruusmyrsky – Omnipollo: Zodiak IPA
• Kurahousukeli – Perlenbacher: Lager

Harri Soinila
• Kesäinen sadepäivä ja Cantillon Gueuze
• Syksyinen sadepäivä ja Belhaven Twisted Thistle
• Talvinen sadepäivä (kiitti vaan, ilmastonmuutos!) ja Foundersin Backwoods
Bastard

Lari Junkkari
• Hyvän Tuulen Olut; forssalaisen OlutMyllyn tilaustuotteena tekemä olut. Kuluneen kesän tunnelmana useilla ihmisillä on hyväntuulisuus. Toivottavasti alkanut syksy ei ole myrskytuulinen.
• Storm Golden Cream Ale. Jos sitten tulee noita syyspuhalteluja, niin lasiin tämä kentuckylaisen Braxton Brewing Companyn myrskyjuoma.
• Autumn Woods And Winter Skies Amber Lager. Aika kiintoisa yhdistelmä nimenä
tällä göteborgilaisen Beerbliotekin lagerilla: syksyisen sumuinen metsä ja talvisen
pakkaspäivän sinitaivas.

Hannu Nikulainen
• Aurinkoinen sää – APA / IPA / golden ale
• Sadesää – sour ale / lambic
• Pakkassää – portteri / stout / barley wine

Toni Marjanen ja Anne Lukkarila
• Helteinen kesäpäivä – gose: Kuumana kesäpäivänä oluen pitää olla kylmää, raikasta ja kevyttä, ehkä myös hedelmäistä ja hivenen suolaista. Ehkäpä hedelmillä
buustattu gose? Serbiassa maistettiin hiljattain Crownin oivallista Wild Crow Exotic gosea, joka todellakin sopii kesään.
• Kylmä sää – BA Stout: Olipa sitten viileän sateinen syysilta tai pakkaspäivä takkatulen ääressä, olutvalinnan pitää olla tummaa ja lämmittävää. Vahvoista
nautiskeluoluista suosikkeja ovat tynnyrikypsytetyt stoutit ja myös jotkut BA
barleywinet, joista viimeksi testattiin unkarilaisen Horizontin Nightshift Vintage
-sarjaa.
• Poutapäivä – IPA: Perusilma, perusolut. Poutaisena normipäivänä käteen sopii
IPA-olut, joko hedelmäisen hazyna tai rapean katkeroisena, fiiliksestä ja sijainnista
riippuen. Tätä kirjoittaessa ollaan Bulgarian Sofiassa, jossa helppo valinta on vaikkapa paikallisen Sofia Electric Brewingin lippulaiva-NEIPA Overflow.

Christoffer Tuominen
• Hiekkamyrsky – pils Kun kuumaa hiekkaa puhaltaa vimmatusti naamaan ja suuta
kuivattaa niin mikään ei sammuta janoa yhtä hyvin kun kunnon pils, vaikkapa Indie
Alehouse -panimon Marco Polo Italian Pilsner.
• Syyssateet – irkkustout Jos vettä tulee taivaalta kuin Esterin p……., niin mieltä
kummasti parantaa suuta hivelevän pehmeä irkkustout. Moni valitsee Guinnessin, itse joisin Beamishin.
• Perinteinen vappusää – hazy IPA Kun perinteinen vappusää iskee ja on pakko lähteä pussikaljalle, vaikka lämpötila ulkona on lievästi sanottuna arktinen (onhan vappu ja kevät). Silloin pitää nauttia kesäistä juomaa, jotta aivot saa harhautettua aurinkoiselle picnicille. Tähän tarkoitukseen sopii erittäin hyvin Vanhan Porvoon Panimon Borgå NEIPA, jossa jylläävät trooppiset hedelmät ja salsamusiikin rytmi.

Asko Ryynänen
• Seksihelle & gose Kuumalla kelillä tarvitsee nestettä ja suoloja, gosella hoituu
molemmat. Vähän kuin Vichy-vesi, mutta päihdyttää.
• Ukkonen & imperial stout Kun Turkka Malin sanoitukset konkretisoituu ja myrsky repii puita taivaan salamoidessa, maistuu lohduttava ja päihdyttävä imperial stout. Vaikka sähköt menisivät poikki ja katto lähtisi trombin matkaan, niin vahvalla impulla saa tarpeeksi sisäistä villapaitaa, että tarkenee poutasäähän asti.
• Loska ja lager Marraskuun pimeys, loskaa ja märkää. Kaikki v*tuttaa ja mitään ei viitsisi ajatella saati tehdä. Lageria juodessa elämä helpottuu. Ei tarvitse hifistellä ja
miettiä makunyansseja. Sen kun kaataa vaan päihtymystä mieleen. Jouluksi kun
muistaa savuolutpullon hankkia, niin jo alkaa helpottamaan.

Ari Juntunen
• Sumu – Keijo
• Räntäsade – Nokian Panimo, Keisari Kesähetki
• Hurrikaani – Aalto, Tyyni

Oskari Sarkima
• Mökkiterassi ja alkava ukkosmyrsky – imperial stout
• Kirpeä ja aurinkoinen lokakuun päivä – Mausteinen ja hennon katkera kurpitsa-IPA
• Kevään ensimmäiset lämpimät – Baghaven: Bagsæson Blend 3

Joni Sormunen
• Koko kevään ja syyssäälle menee lasiin samalla märällä teemalla Surly Brewing
Companyn Wet
• Hyisiin, pakkasen puremiin ilmoihin sopii mitä mainioimmin CoolHead Brewn
Blizzard Smoosh.
• Kuumaan jäätelökesään otetaan nautittavaksi Unison Brewingin Luomupils, jäisenä!

Eetu Niemi
• Tyypillisellä suomalaisella kesäsäällä – harmaa pilvikatto, sadetta ja koleaa – kannattaa kesätunnelmaa hakea sään sijaan oluesta: vaikkapa Aalto Panimon
Isohiekka Golden Alesta.
• Kun tylsää mökkielämää piristää maailmanlopun ukkonen, raekuuro tai jopa trombi, on linnoittautuminen kellariin tai sängyn alle kunnollisen imperial stoutin
(esimerkiksi Hiisi-panimon Ikiiurso) kanssa ainoa oikea valinta.
• Jos odotuksista huolimatta taivas onkin kumpupilvien peittämä ja lämpötila mukavan kesäinen, voi humaltumisen sijasta keskittyä vaihteeksi muihin harrastuksiin. Nestetasapainon säilyttää hyvä alkoholiton olut, kuten Big Drop Brewingin Paradiso Citra IPA.
• Bonus: “kelin tekeminen” alkoholijuomia nauttimalla on tietyissä harrastuspiireissä
käytetty tapa pyrkiä vaikuttamaan huomisen säähän. Ei onnistumistakuuta, mutta kannattaa kokeilla! Oluen voit valita vapaasti, mutta vaatimuksina on riittävä
alkoholipitoisuus ja määrä.

Jari ”cyde” Hyttinen
• Kesäyön usva viljapellon päällä kukkaniityn kattona vehnäolutpullo vasemmassa, oluttuoppi oikeassa pihakivellä istumassa.
• Hyvän ryhmän kanssa pienellä saarella kanssa Siamin merellä hipahtavassa
mökkikylässä. Lämpömittarin elohopea käy asteikko yläpäässä ja kosteusprosentit
katossa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun soi tuttu laulu terassilla; Singha-Chang-Singha-Chang – more water and Singha-Chang-Singha-Chang!
• Ukkonen lähestyy nopeasti. Olemme keskellä Pielisen suur ta selkää. Tuulenpuuskat nostavat korkeita aaltoja ja saaren taakse rantaan on matkaa. Tavarat
veneessä pomppivat ja uistin takertuu oikeaan pakaraan. Liukas rantakivi ruhjoo
rannetta ja köysi toisessa kädessä polttaa nahkaa. Rannalla istun puolella perseellä
sateessa kannon päässä ja juon kolmeolutta viidessä minuutissa. Olen hengissä.

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.