Tuopillinen: RPS Brewing Scissors IPA

Scissors IPA
RPS Brewing, Suomi
IPA, 5,6%
***

Olipa asijoeta Kuopijoon. Tai no, avovaimolla oli, niin lähdin riippakiveksi matkaan ihmettelemään toria siksi aikaa. Jotenkin siitä askel sitten vietti torilta Kauppakatua alaspäin ja kas, siellähän on olutravintola Malja! Ja Maljassahan on uuden RPS Brewingin olutta!

Maljassa panimon olutta tietenkin on, koska firmojen omistajissa on samoja tyyppejä. Moneen viime vuosien aloittajaan verrattuna RPS vaikuttaakin aika ammattimaiselta touhulta. On harkittu brändi, heti aluksi kuusinumeroiset vuosituotantotavoitteet, oma taproom-baari heti startatessa ja vieläpä Lignell & Piispaselta napattu ihan tittelinsä eteen koulut käynyt panimo- ja tislaamomestari. Panimo sai ensimmäiset oluensa myytiin käsittääkseni vasta tämän kuun alussa, joten hyvin tuore tapaus kyseessä.

Lyhenne RPS tulee sanoista Rock, Paper, Scissors eli kaikkien erimielisyyksien ratkaisuun toimivasta käsimerkkipelistä. Kotimaisittain siis Kivi, Sakset, Paperi. Tai KPS. Ensimmäiset kolme olutta ovat tietenkin sitten juuri noiden kolmen käsimerkin mukaan nimettyjä. Rock on kai ”all day lager”, sen voittaa maussa ”rye candy red ale” Paper, jonka sitten voittaa terävämpi Scissors IPA. Ja ilmeisesti kivi voittaa sakset sitten… juotavuudessa? Oletan muuten, että seuraavat uudet oluet näiden jälkeen ovat Lizard & Spock? Tai ehkä Foot, Cockroach & Nuclear Bomb?

Noh, kuopijolainen oli laittanut tietenkin sopivasti kaksi hanoista pesuun. Ei saanut sudeettiheimoveli kuin saksia. Scissors IPAan kuului lisäliite ”with grapefruit”. Eli greipillä maustettua IPAa.

Tumman meripihkan värinen olut, melkein punaruskea. Tuoksussa selvää greippisyyttä, havumetsää, karamellia. Huojennun vähän, uuden panimon kanssa aina vähän jännittää, että siellä on jokin härski sivutuoksu. Onneksi ei.

Pehmeä maltaisuus kärkeen maussa, voimakas pihkaisuus seuraa perässä ja katkerohäntäkin on voimallisen tuuhea ja miellyttävän asteittain nouseva. Greippiä voisi maussa olla enemmänkin, kun greippi-ipa nyt on. Hedelmää ja greippiä toki on, mutta reilun mäntypihkainen humala hukuttaa sitä aika rajusti alleen. Sellainen syvempi yhteenkietoutuvuus mausta puuttuu, mutta varsin moitteeton suoritus noin laadullisesti muuten. Kyllä tätä ihan mielikseen juo. 3/5

Pitänee kesän mittaan tsekkailla muutkin panimo oluet, kun tulee Savonmuassa pyörittyä. Nyt on ennakko-odotuksilla hyvä vakaa pohja. Internetskissä (Untappdissa) muuten väitettiin oluen vahvuudeksi 4,7% mutta hanalätkä kertoi 5,6% ja siltä se maistuikin.