mainos
mainos

Tuopit ja baarielämä inspiraationa taidenäyttelylle

Kuvataiteiijat Veera Inkeri ja Suvi Forssén tuottivat vantaalaiseen Galleria K:hon moniosaisen Tuoppi teoksen, jonka aihepiiri ja henkilöt ovat tuttuja suomalaisen kantaravintolan hahmoja.

Kantapeikot, nauravat seurueet, karaokenurkkaus, täydet ja vähemmän täydet tuopit mörköineen ja enkeleineen kuvittavat avaraa tilaa luoden hienosti kuvan suomalaisen ravintolan tunnelmasta. Katsoja asettuu ulkopuolisen tai vaikkapa ovimiehen asemaan ja kohtaa ravintolan asiakkaat kuin sivusta katsoen.

Miten teoksenne syntyi?

”Idea näyttelyyn syntyi siten, että edessämme on konkreettisesti ollut tuoppeja ja olemme jakaneet samanlaisen kiinnostuksen ihmisten tarkkailuun ja julkisella paikalla piirtämiseen tai kirjoittamiseen. Karaokebaarin tunnelma on parhaimmillaan kuin vapautunut olohuone, jossa kuka tahansa voi mennä tulkitsemaan tuttuja biisejä. On vaikuttavaa, kuinka tunteet siirtyvät laulajalta kuuntelijoille. Ilmassa leijaileva teksti, jonka kaikki tavallaan näkevät, usein alleviivaa samalla myös ihmisten välistä kohtaamista ja kohtaloita, joita baaripöydissä kerrotaan. Itseäni kiinnosti myös tuoppi esineenä ja samalla pienenä tilana varsinkin viimeaikaisten suurikokoisten tilateoksieni jälkeen. Pieni tila on mahdollistanut yksittäisiin pieniin hetkiin keskittymisen samalla tavoin, kuin laukussa pyörineisiin paperilappuihin piirtäminen ja kirjoittaminen. Se on jollain tavoin yksityisempää. Sen lisäksi syvyys, uppoaminen ja kolmiulotteisuus, jotka ovat intohimojani, yhdistyvät Tuoppi -teoksissani. Olen käyttänyt löydettyjä, saatuja ja ostettuja lasituoppeja, eri materiaaleista tekemiäni yksittäisiä teoksia, valmiita esineitä ja kynttilägeeliä, jota olen valanut viime kesänä litroittain tätä näyttelyä varten. Näyttelyssä on myös paperisavimassasta tekemiäni veistoksia, paljon eri välineillä syntyneitä lippulappusia täynnä kirjoitusta ja piirrosta, ja muutama maalauskin”, kertoo taiteilija Veera Inkeri.

Teoksessanne on ravintolamiljöö. Oliko esikuvana jokin tietty paikka?

”Ei ole, mutta on meillä yksi suora viittaus tiettyyn lahtelaiseen karaokepaikkaan.”

Olutpakkausten etiketit ovat myös taiteellisia joskus (varsinkin pienpanimoilla). Kiinnostaako teitä teollinen kuvitus/design?

”Kyllä. Tuli tuotua näyttelyyn aika paljon olutmerkkejä esille. Tarkoituksemme ei ollut toki mainostaa erityisesti ketään. Kaikki kuvat kiinnostavat ja kyllähän niitä tulee myös mietittyä käyttöesineissä joita tulee vastaan. Ne herättävät kysymyksiä. Mitä tämä kertoo tästä tuotteesta ja mihin siinä viitataan? Kyllä kiinnostaa kuvitus ja design.”

Oma olutsuosikkisi tai tyylisi?

”Synkät, savuiset ja tummat oluet kiinnostavat maun puolesta eniten, mutta eiköhän Tuoppi ole laskettu ihan perus lagerhanoista”, toteaa Veera Inkeri. -”Eräs parhaista oluista on raskaan ulkotyöpäivän jälkeen luontoa kuunnellen ja hiljaa istuskellen nautittu melkein mikä tahansa kylmä olut”, lisää Forssén.

Galleria K on Vantaan Taidemuseo Artsin ja Vantaan Taiteilijaseura Ry:n yhteinen näyttelytila Vantaan kaupungintalon yhteydessä Tikkurilan keskustassa.

Kuvat: Mikko Hentunen