Ummikot Umpitunnelissa: Cherry Brew & Komissaari

davCherry Brew: Saku Antvärk, Viro. Hedelmäolut, 4.5%. Pullo, 0.33l.
Komissaari: Ruosniemen Panimo, Suomi. Tripel, 8.5%. Pullo, 0.33l.

Taas syrjähyppy olutkalenterista, kun kaapista löytyi vanhenevia oluita. Tosin, Ruosniemen tripel ei varmasti pullokypsymisestä ole kärsinyt – yli kahdeksanvolttinen, tummempi belgityylin ale kun kuuluu niihin oluisiin, jotka tuppaavat ikääntyä tyylikkäästi.

Komissaari kaaruu lasiin nopeasti katoavan vaahdon saattelemana, joka ei jätä kuin ohuen pysyväiskerroksen oluen pinnalle. Väriltään Komissaari on belgitripelille tyypillisesti kuraisen tummanruskea ja samea. Cherry Brewn vaahto on sekin katoavaista sorttia, mutta jättää runsaasti kermaista, suorastaan herkullista pitsiä lasin reunoille. Väriltään olut on tumman, kirkkaan rubiininpunainen ja miellyttävän mehuisa.

Komissaarin täyteläinen, suorastaan jyty tuoksu tuo mieleen hapokkaan mallaslimpun pienellä tumman hedelmäisyyden juonteella. Tuhti tuoksu on oikein mukava. Mukava on Cherry Brewnkin tuoksu: kirsikkainen. Siinäpä se, kirsikkainen, mutta aidon sellainen. Raikas ja makea, suorastaan ylimakea, mutta niinhän kirsikkajuomat tuppaavat olemaan.

Ruosniemi on aikaisemminkin onnistunut ihan hyvin belgityylisten alejen parissa, eikä Komissaari ole poikkeus. Makukin on hapokkaan maltainen ja leipäisä, ihan vähäsen tumman hedelmäinen, täyteläinen, imelä ja paksu. Ehkä aika tyypillinen tripelin maku, jopa tavanomainen, mutta silti oikein hyvä – joisimme toistekin.

Makuluonnehdinta toki aivan erilainen Cherry Brew:stä, mutta yhteenveto voisi olla sama: oikein hyvä – joisimme toistekin. Cherry Brew on suutuntumaltaan todella kuohkea, paksu ja kermainen, melkein kuin joku makea kirsikkamousse tai rahka. Maku on kirsikkainen ja makea, muttei ihan niin ylimakea kuin tuoksu uhkaili. Vähän sellainen yhden tempun ponihan tämä on, mutta tekeepä temppunsa oikein mainiosti.

Näin siis kaksi vallan mainiota olutta on arvioitu – Foodistin paskakalenteri voisi ottaa mallia ja tarjoilla jotain laadukasta, heh. Ruosniemeltä ei tule vieläkään sitä lippulaivaa, mutta hienosti panimo näyttää että Belgian olutmakujen maailma on hallussa. Saku Antvärk taasen saa anteeksi sen aivan kamalan witbierin Cherry Brew:n ansiosta.