Ummikot Umpitunnelissa: Coastal Gose

aviary-image-1527363741752

Jopen/Brouwerij Del Ducato, Alankomaat. Gose, 4.5%. Pullo, 0.33l.

Ummikot ovat palautuneet Turun reissun koitoksista, joten nyt on aika palata olutkaapille ja katsoa mitä jännää sen uumenista löytyy: tällä kertaa entuudestaan tutun ja hyväksi todetun Jopenin sekä toistaiseksi vieraan Brouwerij Del Ducaton yhteistyöolut, Coastal Gose.

Lasiin rannikkohanhi kaatuu äänekkäästi poreillen mutta ei ylen paljon vaahdoten: kukkeimmillaankin vaahtokerros on juuri ja juuri sentin luokkaa, ja laskee nopeasti käytännössä olemattomaksi. Samea olut on väriltään kalpean keltainen ja kultaan vivahtava. Tuoksu on täyteläinen ja kevyen kirpeä, vähän parfyymimäinen ja onpa siinä ripaus ureaakin mukana. Yllättävän tuhti tuoksu.

Tuoksun kuvailuun käytetyt sanat pätevät pitkälti makuunkin, paitsi että kirpeän sijasta maku on varovaisen hapan. Näin vaaleaksi ja kohtalaisen kevyeksi olueksi Coastal Gose on yllättävän täyteläinen ja rehevä maultaan. Ilmeisesti oluessa on korianteria tai korianterin siemeniä, ja lievää mausteisuutta mausta löytyykin.

Coastal Gose on ihan hyvä olut, joskaan se ei kuulu Jopenin parhaimmistoon eikä ole parhaita gosejakaan. Täyteläisyys maussa on mukavaa, mutta goseksi tässä on ehkä liiankin varovaisesti happamuutta, tehden tästä vähän kesken loppuvan oloisen.