mainos
mainos

Ummikot Umpitunnelissa: Cuvée Des Jacobins Rouge

nor

Brouwerij Omer Vander Ghinste, Belgia. Sour/Flemish red ale, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Nyt on laseissa hyvin kypsynyttä olutta – kesällä taitaisi tulla kaksi vuotta täyteen siitä kun tämä ostettiin, mutta vielä ei ole parasta ennen -päiväys edes lähellä. Toiset on luotuja kulkemaan, kun taas Cuvée Des Jacobins Rouge ilmeisesti pullossa poissa auringonvalosta möllöttämään.

Lasiin Jacobins Rouge kaatuu vain niukasti vaahdoten lyhytkestoista vaahtoa, jonka pysyväiskerros on epätasainen ja hyvin ohut. Väriltään olut on rubiininen, hiukan rusehtava ja kirkas. Tuoksu on punaviinimarjamehumainen, hapan, vahva, lievän etikkainen ja tymäkkä. Tulee mieleen Rodenbachin Grand Cru.

Hapanta on, niin että oikein pahaa tekköö. Naama norsunvitulle -tasoa. Aluksi. Todella etikkainen, kylmä kirpeys iskee päin näköä todella hyökkäävästi, mutta sen alla on ihan selkeää makeutta. Ihan kuin liian vahva viinimarjamehukonsentraatti johon on sekoitettu etikkaa. Rodenbachin Grand Cru tulee mieleen maustakin, mutta on tämä sitä helpompi, ainakin kun ensipuraisun ohi pääsee ja suu vähän tottuu makuun. Vaativa tämä toki on, eikä tee itsestään nauttimista helpoksi, mutta etikkaisuuden alla lymyää ihan hyvä, vahvan marjaisa ja mehumainen maku. Vaatii vain hiukan vaivaa kaivella se esiin.

Jacobins Rouge on melko hyökkäävän hapan ja kirpeä olut, jonka ensipuraisu saattaa varmasti pelottaa monia, mutta kunhan suu tottuu, paljastuu se olevan haastavuudestaan huolimatta, tai osittain senkin takia, varsin mielenkiintoisen makuinen olut. Ei voi oikein sanoa maun olevan tasapainossa, mutta Jacobins Rouge tasapainottelee melkein luotaantyöntävän happamuuden ja miellyttävän mehuisuuden välillä sen verran taitavasti, että kyllä perinteisten hapanoluiden ystävien kannattaa tämä maistaa.