Ummikot Umpitunnelissa: Dead Guy Ale

aviary-image-1529699618340

Rogue Ales, Yhdysvallat. Maibock, 6.8%. Pullo, 0.65l.

Olemme jo pidempään miettineet että pitäisi kirjoittaa juttu estetiikan ja visuaalisuuden tärkeydestä oluessa. Syy miksi tämä nousee esiin nyt on se, että huomio kiinnittyi tähän olueeseen nimenomaan pullon erittäin tyylikkään, vähäeleisen ulkoasun takia. Etiketissä ei näy muuta kuin hieno luurankohahmo, mutta se on tarpeeksi. Teki mieli perehtyä pulloon tarkemmin, ja todeta että kas! sehän on entuudestaan tutun ja jo hyväksi todetun Roguen olut. Ostopäätös oli tehty.

Epätavallisen kokoisesta pullosta – ei ole ennen tainnut 0.65l:n olutta tulla vastaan – kaatuu melko niukasti vaahtoava olut, jonka pysyväisvaahtokerros on häviävän ohut mutta jättää sentään nättiä pitsiä lasin reunoille. Väriltään olut on tumman oranssinpunainen, kuparinen ja täyteläinen, hedelmäisen näköinen. Jyty tuoksu on rehevän maltainen, imelä, rasvainen, hedelmäkakkumainen, ihan kevyen mausteinen ja vienon alkoholinenkin. Oikein mukava tuoksu joka lupailee hyvää.

Suutuntuma on melko hapokas ja kuohkea. Kuohkeuden alta paljastuu bockiksi yllättävän karvas ja puumaisen humaloitu olut. Rungossa on makeaa maltaisuutta, hapokasta leipätaikinamaisuutta, kevyen mausteista hedelmää ja tuoksustakin tuttua hedelmäkakkumaisuutta – itse asiassa tämä ei ole tyystin erilaista kuin jotkin maltaisemmat pumpkin alet! Alkoholia maussa ei tunnu juuri lain, mikä tekee tästä kevyemmän kuin jotkin bockit, mutta vetinen tai ohut Dead Guy Ale ei ole. Jälkimaussa tosiaan puumainen humala jyllää hetken, kunnes hellästi pikkuhiljaa päästää irti makunystyröistä. Varsin mainio olut, jossa bockien maltaisuus yhdistyy vallan mainiosti kevyeen mausteisuuteen ja ihan ripauksen korostuneeseen humalointiin silti uhraamatta tyylin peruselementtejä.

Olut on siis varsin mainio – mutta hämmentävä määritellä. Bock-oluethan ovat pohjahiiva- eli lageroluita, mutta tämä on ale,— pintahiivaolut, jonka valmistuksessa on käytetty Roguen omaa Pacman-hiivaa, joka on pintahiiva. Kyseessä on siis poikkeuksellisesti bock-ale. Olkoon sitten näin, seksuaalisesta hämmentyneisyydestään riippumatta Dead Guy Ale on erittäin suositeltava olut imelän maltaisten oluiden ystäville.