Ummikot Umpitunnelissa: Flip Flopped White Socked Strong Hopped White IPA

nor

Flying Dutchman, Suomi. White IPA, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Pitkillä ja mukanokkelilla nimillään ihastuttanut ja etenkin vihastuttanut mustalaispanimo Flying Dutchman aloitti muutama vuosi takaperin pelin vahvasti mielenkiintoisilla oluilla, mutta ne ehdottomat hitit jäivät uupumaan. Nyt tuntuu että lentävän hollantilaisen purjeissa ei enää ole samalla lailla tuulta, sillä viime aikoina maistetut oluet eivät pääsääntöisesti ole enää olleet edes erityisen mielenkiintoisia. Katsotaas olisiko runsaasti maustettu vehnä-IPA eri maata. Valmistuksessa on käytetty appelsiininkuorta, korianteria ja katajanmarjoja.

Lasiin Flip Flop kaatuu melko runsaasti ja kuohkeasti, paksusti vaahdoten, mutta pysyväiskerros on niukka, lähinnä pitsikruunu oluen reunoilla. Samea olut on väriltään olkisen keltainen ja ihan ripauksen oranssinen. Tuoksu on miellyttävän leipäinen – tulee mieleen oikein tuore ranskanleipä – mutta myös kukkainen, ja ihan hivenen makean sitruksinen (appelsiini tms.). Varsin rehevä ja miellyttävä tuoksu.

Suutuntuma on melko kuohkea, mikä alleviivaa rungossa olevia kukkaisia, parfyymimaisia, runsaan kuivia sävyjä. Kukkaisen kuivaavuuden alta löytyy lievän öljyisiä olkisia sävyjä. Todella kuivaava tapaus, tämä, sillä jälkimakukin on hernemäisen rutikuiva. Loppujen lopuksi melko yksioikoinen olut, eikä makuprofiilinsa puolesta tuo mieleen sen paremmin IPA:aa kuin vehnäoluttakaan, vaan pikemminkin kuivanpuoleisen saisonin.

Tuoksunsa puolesta miellyttävä Flip Flop ei oikein onnistu vakuuttamaan maullaan. Ikävä kyllä tämä edustaa aika hyvin Flying Dutchmanin nykytasoa – ei huono, mutta ei sen paremmin mainittavan mainio kuin erityisen erikoinenkaan.