Ummikot Umpitunnelissa: Go To IPA

nor

Stone Brewing, Saksa. IPA, 4.7%. Tölkki, 0.33l.

Arrogant Bastardistaan tunnettu Stone Brewing on tänä vuonna varovaisesti vallannut alaa marketeista – useammasta marketista löytyy esim. White Ghost berliner weisseä, Arrogant Bastardin pikkuveljeä Little Bastardia, ja tätä – Stonen näkemystä sessio-IPA:sta.

Tölkistä kaatuu nätin sameaa, roskaista ja kelta-oranssia, kullankin sävyistä olutta joka lasiin kaadettaessa vahtoaa n. sentin, puolentoista verran. Pysyväiskerros on pieni ja ohut, keskittyen lasin reunoille. Tuoksu on soraisan karvas, tuo erittäin paljon mieleen muutama vuosi sitten IPA-buumin ollessa kovimmillaan valloillaan olleen tyylin… toisin sanoen kissanhiekkiksellä on käyty. Varsin mukava ja onnistunut tuoksu, josta löytyy myös raikkautta.

Voimakas tuoksu korreloi melko heikosti makuun. Onhan tämä toki selkeästi ja tuntuvasti humaloitu olut, IPA kun on, mutta sessio-IPA:lle sopien maku on mieto ja jenkkityylisen IPA:n mittapuulla neutraalinpuoleinen. Humalointi ei käy kurkkuun kiinni heti ensipuraisusta, sen alta löytyy mehumaista virkistävyyttä, eikä humalan karvaus edes jälkimaussa villiinny täysin. On tässä silti voimakkaampi humalointi kuin monessa muussa sessio-IPA:ssa, ja se taipuu selkeästi lehtevään jos ei varsinaisen havuisaan sitruksisen hedelmäisen sijasta.

Kuten tyylille sopii, on Go To IPA keveydessään helposti juotava ja nautittava lipittelyolut: mahtavia ja mullistavia makukokemuksia se ei edes leiki tarjoavansa, mutta on tasaisen laadukas, maltillisen vahva perus-IPA moneen tilanteeseen. Sopii hyvin terassille, ruuan kanssa tai ihan muuten vaan juotavaksi.