mainos

Ummikot Umpitunnelissa: Hitachino Nest Ancient Nipponia

nor

Kiuchi Brewery, Japani. Blonde ale, 8%. Pullo, 0.55l.

Yli puoli vuotta kaapissamme on kypsynyt tämä erikoisuus: melko mainion japanilaisen Hitachinon Ancient Nipponia -ale, joka on valmistettu käyttäen muinaista Kaneko Golden -ohraa. Mielenkiintoista, mutta tuntuuko se maussa? Se selviää kohta.

Lasiin oranssinkeltainen, ruskeanpunainen, lämpimän meripihkainen olut kaatuu n. sentin paksuisen kermaisan vaahtokerroksen saattelemana, joka laskee epätasaiseksi röpelöksi lasin pinnalle. Nätin näköinen olut tuoksuu makealta, hyvin yrttiseltä, jopa saippuaiselta, minttumaiselta ja mentholimaiselta. Raikkaalta siis! Omituinen, persoonallinen tuoksu.

Kuohkean suutuntuman myötä suuhun ryöpsähtää heinäisää minttua ja toffeemaista tahmeaa makeutta. Tuo mieleen mintulla maustetun englantilaisen toffeen – niitä isoja, kovia mötkäleitä jotka juuttuvat suuhun, lukitsevat leuat ja käyvät hätätapauksessa heittoaseista. Perusmaku vie ajatukset kevyehköön, valeaan belgiolueeseen, mutta sen verran omaa luonnetta ja persoonaa Ancient Nipponiasta löytyy, että ei tätä kovin helposti mihinkään perinteiseen eurooppalaiseen oluttyyliin saa ängettyä. Liekö sitten Kaneko-maltaan ansiota. Lasin huvetessa hiukan häiritsevät saippuaiset sävyt nostavat päätään yhdessä melkeinpä yliraikkaan yrttisyyden ja itämaisen mausteisuuden kanssa.

Yli puolen litran koossaan voimakkaan persoonallinen Ancient Nipponia on melko vaativa olut – tästä riittäisi kyllä kolmellekin aivan hyvin. Maussa ei alkoholia ole kahdeksan voltin edestä, mutta muuten maku on runsas ja vaativa vaikka onkin keveänpuoleinen – mausteinen yrttisyys sen tekee. Ei lähelläkään parasta Hitachino Nestiä, mutta jatkaa panimon omaleimaista linjaa hyvin.