Ummikot Umpitunnelissa: Hop Hash

aviary-image-1530814689214

Sweet Water Brewing Company, Yhdysvallat. IPA, 4.2%. Tölkki, 0.33l.

Sweet Wateriin törmäsimme ensimmäisen kerran televisiosarja The Walking Deadissa, jossa tuotesijoiteltu olut oli selvästi näkyvillä zombilahtauksen yhteydessä. No, kun panimon olutta sitten tuli vastaan ravintolassa jokunen aika sen jälkeen, oli— sitä pakko sortautua suosiollisesti markkinavoimien vietille ja maistaa. Silloin maistettu olut, Goin’ Coastal -niminen ananas-IPA, ei ihan älyttömän suurta vaikutusta tehnyt, mutta annetaan uusi mahdollisuus. Hop Hashin tölkki on nimittäin niin hieno.

Suurta vaahtoa Hop Hashista ei tule, kaatovaiheen muutaman millin kerros asettuu munkkikaljumaiseksi ohueksi renkaaksi oluen reunoille hyvin nopeasti. Väriltään tämä kirkas mutta aavistuksen samea olut on kalpean kullankeltainen, ihan pientä kuparin häivähdystäkin on mukana. Tuoksu on hedelmäinen, hiukan humaloitu ja… kalaisa. Jos olette ikinä haistaneet akvaariovettä tiedätte mistä hajusta puhumme. Totta puhuen ei hyvä tuoksu oluelle.

Maku ei onneksi ole kalaisa tai tunkkaisen akvaariomainen, vaan oikein mukavan kevyt, raikas ja virkistävä. Tölkissä lukee ”easy IPA”, eli samaa sarjaa tämä on kuin sessio-IPA:t: suuria makuelämyksiä ei metsästetä vaan helppoa nautittavuutta. Sillä mittapuulla Hop Hash on suorastaan mallikas olut. Maku on hyvä, humalan puraisu on selkeä ja jenkki-IPAmainen muttei överi, ja sekä tutun että turvallisen makuinen olut on todellakin helppo hengailubisse, johon ei tarvitse keskittyä liikaa. Jos jenkki-IPA tyylinä on tuttu, tietää miltä Hop Hash maistuu: humala on kuivaavaa, hivenen hedelmäistä ja hivenen havuista, eikä maltaisuus ole kovin isossa roolissa maussa. Voisi kuvitella että terassilla, illanistujaisissa, grillatessa tai vaikkapa kalastaessa tölkki poikineen tätä tekisi kauppansa.

Hop Hash ei siis ole millään tavalla yhtään mitään mullistava IPA, mutta selkeästi se ei myöskään pyri olemaan sitä. Sen tavoite on olla helposti nautittava, hyvän makuinen, suunmukainen… ja sitä se on. Ei aina tarvitse tavoitella tähtiä taivaalta. Ja: nihkeä tuoksu ei onnistu pilaamaan olutta.