Ummikot Umpitunnelissa: König Ludwig Dunkel

aviary-image-1530901958597

König Ludwig, Saksa. Tumma lager, 5.1%. Pullo, 0.5l.

König Ludwigin hefeweizen kuuluu ehdottomiin vehnissuosikkeihimme, joten kun lähimarketistamme sai jotain muuta kunkkuludwigia, pitihän sitä testata. Ostovaiheessa jostain syystä luulimme tämän olevan dunkelweizen, mutta kyseessä onkin tumma lager. Noh, ei sillä sen väliä, kyllähän tumma sakemannilager aina maistuu.

Kuohkeasti, runsaasti ja melko kestävästi vaahtoava König Ludwig Dunkel on väriltään tumman punaruskea – ei lähelläkään schwarzbierin mustuutta. Täyteläinen väri on melko nätti. Tuoksu on melko kevyt, yllättävänkin, mutta siitä löytyy selkeää, makeahkoa maltaisuutta, leipäisyyttä ja ripaus siirappimaisuutta. Aikalailla siis mitä tummalta saksalaislagerilta sopii odottaa. Tavanomaisuudessaan mukava tuoksu.

Maku on miellyttävän lämmin, täyteläinen ja tuoksun hentouteen nähden runsas. Olut painottuu selkeästi makeuteen, ja leipäinen, hapokas maltaisuus jyllää ykkösenä tässä. Hyvin perinteinen tumma saksalaislagerhan tämä on, eikä tarjoile mitään yllättävää tai erikoista, mutta mitäpä muuta sitä odottaa? Kuten tuoksun kohdalla, on perinteisyys valttia tässä – juuri tältä saksalaislagerin pitää maistua, ja hyvä tyylinsä edustaja Kaiser Ludwig Dunkel on.

Mitään elämää suurempaa tarinointia ei tästä keksi: perinteinen saksalaislager joka tarjoaa vain sitä perinteistä makua, mutta tekee sen erittäin hyvin. Saksalaistyyppisten oluiden ystäville ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen, jos ei ole jo tuttu.