Ummikot Umpitunnelissa: Laitilan Mämmi Cream Stout

aviary-image-1527968472369

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi. Cream stout, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Eihän siitä pääsiäisestä ole kuin aivan hemmetin kauan, joten ihan ajankohtainen olut tämä vieläkin on! Kuten nimestä tyhmempikin päättelee, on tämä siis Laitilan pääsiäisoluita, joita emme vain sillon kerenneet juomaan. Olisiko ollut Foodistin kalenteri vielä kesken, heh heh.

Niukasti vaahtoava Mämmi Cream Stout on väriltään musta. Valoa vasten näkyy ihan vähän tumman rubiinista, mahonkista punaa. Tuoksu on todellakin mämminen, maltainen, makea, tumma, paksu… mutta myös kermainen. Todella miellyttävä tuoksu!

Oluen ainesosiin kuuluu ihan oikeastikin mämmi, ja sen kyllä huomaa maussa. Vaikka oluen suutuntuma on melko laiha, ja maustakin paistaa ihan vähän vetisyyttä läpi, korvaa aidon mämmin aito mämminmaku tätä virhettä ihan riittävästi. Makea, maltainen, tahmea… no, mämminen. Totta puhuen oluen makuprofiili on kyllä melkoisen yksioikoinen ja -puolinen, eli juoksevalta mämmiltähän tämä maistuu, mutta tässä tapauksessa se ei ole huono seikka. Ilmiselvästi Mämmi Cream Stout on yritys tehdä ihan aavistuksen kermainen, mämmiltä maistuva olut – ja siinä on onnistuttu.

Pääosin melko mitäänsanomattoman rokkaisia oluita Kukko-nimen alla tekevä Laitila on mm. Kukko Porterin ja muiden porteriensa ja stoutiensa myötä osoittanut osaavansa tehdä varsin maukkaita tuhdin tummia oluita. Mämmi Cream Stout on samaa jatkumoa: jos nyt ei aivan loistava, niin erittäin kelpo olut kuitenkin. Vähän tuhdimpi saisi olla, mutta tämänkin heikkouden kanssa tutustumisen arvoinen tumma.