Ummikot Umpitunnelissa: Malmgård Imperial Oatmeal Stout

aviary-image-1523648792385

Malmgårdin Panimo, Suomi. Imperial oatmeal stout, 9.0%. Pullo, 0.5l.

Malmgård meni muutamaan pullokokoa 0.5l:sta 0.33l:aan ja vahventamaan monia oluitaan. Mepäs siis juomme kaapista pois vanhan koon mukaisen, heiveröisen yhdeksän voltin vahvuisen oluen – kuinkakohan vahva tämä on jatkossa?

Leikki sikseen. Malmgård on kotimaan panimoista tasaista keskikastia; Paljon ihan hyviä oluita heiltä on tullut, mutta mieleenpainuvat klassikot ovat pääsääntöisesti jääneet uupumaan. Heidän Proto-sarjan Oatmeal Porterinsa (vai oliko se stout?) oli kuitenkin todella hyvä, joten siihen nähden tältä oluelta odottaa jotakin.

Lasiin paksun oloinen Imperial Oatmeal Stout kaatuu vähänlaisesti vaahdoten paksua, tummaa, melkeinpä violetinsävyistä vaahtoa, joka katoaa nopeasti käytännössä kokonaan. Pysyväiskerrosta ei ole kuin ohuen ohut sädekehä oluen ympärillä. Väriltään olut on musta. Tuoksu on tumma, rakeinen, paksu, jähmeä, tumman suklainen, väkevän lakritsinen sekä salmiakkinen ja lämmin. Makeuden alla lymyää leipäisä mutta myös väkevän pannukahvinen paahtuneisuus. Oiva tuoksu.

Suutuntuma on todella paksu ja täyteläinen. Ensipuraisu on hyvin kitkerä, kuin pohjaanpalaneella kahvilla jossa on seassa todella, todella tummaa ja makeuttamatonta suklaata. Lakritsisia tai salmiakkisia piirteitä rungossa ei hirveästi ole, mutta senkin puolesta kuivaavuutta, melkein kuin puun makua. Jälkimaussa lakritsisuus nostaa hiukan päätään, muttei missään vaiheessa nouse kuivien ja paahtuneen tummien sävyjen ylle. Kuten kuvauksesta saattaa päätellä, on Imperial Oatmeal Stout todella raskas ja vaativa olut juoda – pullollinen tätä yksinään olisi helposti liikaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kyseessä olisi millään lailla huono olut, päinvastoin pikemminkin. Kompromissittoman jyrkkä ja tuhti Imperial Oatmeal Stout on tyylissään keskitasoa parempi olut, jos nyt ei kuitenkaan parhaimmistoa.

Tummien vesien tulkkina Malmgård on panimo paikallaan, kuten tämä olut todistaa. Voimakas Imperial Oatmeal Stout ei sorru ylenpalttiseen alkoholisuuteen, ja onnistuu löytämään ainakin joten kuten pitävän tasapainon paahtuneisuuden ja makeuden välillä – toisin kuin moni vahva porter/stout, kallistuu tämä pohjaanpalaneen kuivaan. Hyvä olut, ja osoitus siihen että parasta pistäessään Malmgård on todella laadukas panimo.