mainos
mainos

Ummikot Umpitunnelissa: Mikkeller Porter

nor

Mikkeller, Tanska. Porter, 8%. Pullo, 0.33l.

Imperial porter, joksi Untapped tämän oluen luokittelee, on aika hassu termi. Olemme aikaisemminkin tarttuneet tähän. Stoutin juuri on kuitenkin käsitteessä ”stout porter” eli vahva porter, jolloin imperial porter olisi stout… noh, ei jäädä semantiikkaan kiinni, vaan juodaan olutta.

Tämä laatupanimo Mikkellerin Porter-nimeä kantava porter on kypsynyt kaapissa jo ainakin toista vuotta, mutta parasta ennen -päiväys menee umpeen vasta joskus vuoden 2020 lopulla. Vaan eipähän vahva ja tumma olut nopeasti vanhene! Voisi kuitenkin olettaa että runsaahko kaappikypsytys on vain parantanut olutta entisestään.

Musta olut kaatuu lasiin erittäin kauniisti vaahdoten mokkaista, tiivistä ja runsasta vaahtoa joka laskee nopeasti n. puolen sentin kerrokseksi – mutta jättää lasin reunoille runsaasti pitsiä. Tuoksu on tumma, tuhti, imelä, suklainen, kahvinen, tahmean siirappinen ja melkeinpä mädän, käyneen hedelmäinen. Kiva tuoksu, joka lupailee raskasta ja monipuolista makunautintoa.

Ja koska kyseessä on Mikkeller, niin makuhan lunastaa. Maussa on selkeää, kuivaa kahvisuutta, pientä makeutta sitä tasapainottamassa, tummaa suklaata ja melkeinpä palanutta maltaisuutta sekä tahmeaa siirappisuutta. Mikkellerin Porter ei ole niin raskas kuin tuoksu lupailee, mutta todella kuiva – jälkimaussa kahvisuus taittuu hiukan Siperia-henkiseen humalaisuuteen, joka antaa lämpimälle rungolle kalsean loppukaneetin. Nieluun ehtiessä Porter polttelee tujun alkoholisena. Monipuolinen maku tosiaan on, lämpimästä kuivaavuudesta kylmään kuivaavuuteen ja lopuksi alkoholin korventavuuteen. Sen verran kuivaa, että janohan tässä juodessa tulee!

Oluen valmistuksessa on käytetty cassonade-sokeria, joka ei kuitenkaan tee oluesta ylen makeaa. Ilmeisesti cassonade on käsittelemätöntä ruskeaa sokeria, joten maun siirappiset piirteet lienevät ainakin osittain sokerista peräisin. Lasin huvetessa tahmea siirappisuus vain korostuu, aivan kuin se painuisi pohjalle. Mitä se ehkä tekeekin.

Mikkellerin Porter on oiva taidonnäyte tanskalaisen mustalaispanimon osaamisesta. Tuhdissa, kompleksisessa tummassa oluessa luonnetta pönkittää laatu, ja maun eri piirteet vuorottelevat mainiosti. Tämänkin oluen myötä voi todeta että sille on syy, miksi Mikkeller on jo kauan ollut niin arvostettu panimo.