Ummikot Umpitunnelissa: Past Masters 1926 Oatmeal Porter

aviary-image-1520022834452

Fuller’s, Englanti. Porter, 7.8%. Pullo, 0.5l.

Olutkalenteri on arvioitu ja on aika siirtyä takaisin kaapin sisältöön. Sen uumenista löytyi mainion Fuller’sin Past Masters -sarjan Oatmeal Porter, joka on ainoa ainakaan hyvin pitkään aikaan Alkoon sarjasta eksynyt tuote. Sarjan ideana siis on pienemmissä erissä tehdä uudelleen panimon klassikkoja – tämän ollessa kauraporter sotienväliseltä ajalta. Muitakin sarjan oluita Ummikot ovat testanneet, joistakin taitaa jopa olla mainintaa tässä blogissa.

Oatmeal Porter kaatuu lasiin niukanpuoleisesti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole nimeksikään. Väriltään olut ei ole aivan musta, vaan hyvin tumman rubiininpunainen, minkä huomaa erityisen selvästi valoa vasten. Tuoksu on todella makean, tumman maltainen – suorastaan mämminen tummassa täyteläisyydessään. Ripaus tuorelakritsiakin tuoksussa on.

Maussa kauran täyteläisyys tuntuu selvästi, antaen pontta rungon väkevän suolaiselle mutta silti makealle lakritsisuudelle. Tämä kyseinen pullo on kypsynyt kaapissa jo hyvän tovin, ja se tuntuu vaikuttaneen positiivisesti makuun: suoraan Alkosta ostettuna sama olut on tuntunut ohuemmalta ja kevyemmältä. Aavistuksen kypsyttyään tähän tulee miellyttävää, joskin hiukan närästävää paksuutta ja täyteläisyyttä; paksu, makea maku ei ole tyystin erilainen balttiporterista. Vaikka ihan kelpo olut onkin, niin ei silti Fuller’sin London Porterin tai London Black Cab Stoutin voittanutta.

Past Masters -sarja on mielenkiintoinen katsaus Fuller’sin ja brittiläisen oluen kehitykseen. Suurin osa sarjan oluista ovat olleet mielenkiintoisia mutta selkeästi heikompia kuin panimon nykyiset lippulaivat – jotka lienevät vuosien saatossa kertyneen kokemuksen kulminoitumia. Past Masters 1926 Oatmeal Porter on sarjan tasapainoisimpia ja laadukkaimpia oluita, mutta ei tosiaan panimon nykyisten lippulaivatuotteiden veroinen.