Ummikot Umpitunnelissa: Plevna Weizenbock

IMG_20190718_231340

Koskipanimo, Suomi. Weizenbock, 7.5%. Pullo, 0.33l.

Koskipanimon eli Plevnan panimokaupasta ostettujen oluiden arviointi jatkuu. Nyt on vuorossa palkintojakin voittanut Plevnan Weizenbock, joka on Ummikoille entuudestaan tuttu ja ainakin aiemmin hyväksi todettu. Ja miksikäs ei, onhan nimittäin saksalaistyylinen olut yksi Koskipanimon vahvuuksista.

Lasiin Plevnan vehnäbock kaatuu niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole käytännössä lainkaan. Väriltään samea olut on oranssinen ja meripihkainen, lämpimän täyteläinen ja varsin miellyttävä. Tuoksussa on vahvana ylikypsää, makeaa banaania, neilikkaa (ja muitakin mausteita), hiivaa ja taikinamaisuutta – kuin banaanikakkutaikina. Oikein oiva tuoksu. Ulkoisesti siis jokseenkin vakuuttava esitys.

Maussa tuntee ensiksi pehmeän makeuden, jossa banaanisuus ei ole yhtä korostunutta kuin tuoksussa. Vaahtobanaanin sijasta tulee pikemminkin mieleen banaanitoffee. Yllättävän kevyesti hapotetun oluen suutuntuma on samettinen ja täyteläinen. Bockmaisia piirteitä oluesta ei ihan ylen määrin löydy, painotus on kyllä selkeästi astetta tummemman vehnäoluen. Maltaisuutta on hyvin maltillisesti, eikä bockille/doppelbockille ominaista leipäisyyttä löydy käytännössä lainkaan. Ei sinänsä haittaa, sillä vehnäoluena tämä on oikein hyvä jos nyt ei suoranaisesti loistava.

Koskipanimo, kuten muutama muukin kotimainen panimo, taitaa perinteisten manner-eurooppalaisten oluiden panemisen jalon taidon. Vehnäbockillaan Koskipanimo todistaa väitteen todeksi: harva suomalainen vehnäolut on niin laadukas, että se kilpailee saksalaisten kanssa. Plevnan Weizenbock tekee niin melkein tasavertaisena kilpakumppanina.