mainos

Ummikot Umpitunnelissa: Ravnodenstvie BA

— 

nor

Lehe Pruulikoda, Viro/Vasileostrovskaya Brewery, Venäjä . Russian imperial stout, 11%. Pullo, 0.33l.

Viimeksi kun maistoimme virolaisen Lehen tuotteita, viime kesän Craft Beer Helsingissä, osui kohdalle kaksi hutia kahdesta. Aikaisempi tuttavuus, Aus Karu Tuleb -maustestout puolestaan oli ihan positiivinen yllätys. Paha siis sanoa onko odotuksia vai ennakko-aavistuksia tätä olutta kohtaan. Yhteistyökumppani Vasileostrovskaya on täysin entuudestaan tuntematon meille.

Kuten tyylille sopii, vaahtoaa Ravnodenstvien Barrel Aged -erikoisversio hyvin niukasti, ja se vähä vaahto on mokkaisan tummaa. Pysyväiskerrosta on lähinnä pieni kranssi oluen reunalla. Väriltään olut on hyvin musta jopa valoa vasten, ja tahmean paksun oloinen. Kuten pitääkin. Tuoksu on positiivinen: tynnyrikypsytyksen (ilmeisesti kuubalaista rommia sisältäneissä tynnyreissä) tuntee nenässä, mutta se ei dominoi liikaa. Makeutta, vaniljaa, raskautta, tummuutta, kaakaomaista tummaa suklaisuutta… melko perinteinen litania tuoksuhuomioita, mutta se ei vähennä Ravnodenstvien tuoksun loistavuutta. Sillä loistava se on.

Iloksemme voimme sanoa että makukin vakuuttaa. Suuntuntuma on paksu, tahmea, melkein siirappinen, ja maussa tuntuu rungossa päällimmäisenä paksua suklaisuutta jossa lievää makeaa viinaisuutta, jälkimaussa kahvia ja välitöntä viinan polttelua nielussa. Maussakin tynnyrikypsytys tekee itsensä tunnetuksi kyllä, mutta ei mitenkään dominoi tai peitä alleen muita piirteitä, vaan suklaisuuden, makean ja paahtuneen tumman maltaisuuden ja kahvisuuden maistaa selkeästi. Hyvin jälkiruokamainen olut, joka ei ainakaan tyylinsä viitekehyksessä ole erityisen vaativa tai poikkeuksellisen raskas, vaan rehevyytensä ja vahvuutensa takia ihan yleisesti vain hidas juotava. Usein äärimmäisyyksiin, jopa ylilyönteihin asti menevässä tyylissä Ravnodenstvien kaltainen maltillisen keskitien kulkija on aina tervetullut tuttavuus. Ainoa pieni negatiivinen huomio koskee rungon pinnan alta löytyvää pientä, viinaisan terävää ja kalseaa makua.

Vaikka ei kuuta tai aurinkoa taivailta tavoittelekaan, vaan jättää suosiolla kunnianhimot kohtuullisemmalle tasolle, on Ravnodenstvien tynnyrkypsytetty erikoisversio hyvä tyylinsä edustaja. Ja tietenkin osittain juuri siksi, koska sen takia se ei tosiaan sorru ylilyönteihin.