Ummikot Umpitunnelissa: Sabat Czarownic

aviary-image-1523129799817

Browar Perun, Puola. Dunkelweizen, 5.7%. Pullo, 0.5l.

Syksyisen Puolanmatkamme muistoja! Tämä olut löytyi Varsovan lentokentältä, mutta itse panimo tuli tutuksi Varsovan olutfestareilla, jolla Browar Perun oli näkyvästi esillä etenkin black/death metal -yhtye Behemothin nimikko-oluilla, joita Perun on tehnyt useamman. Itse asiassa Ummikkow M ostikin festareilta Perunin Behemoth-olut-t-paidan!

Lasiin Sabat Czarownic (Noitien Sapatti suomeksi), tästä lähin Sabat, kaatuu lasiin melko runsaasti vaahdoten kermaisaa, marenkimaista, paksua ja mokkaisen väristä vaahtoa, joka nopeasti asettuu muutaman millin paksuiseksi pysyväiskerrokseksi. Väriltään olut on paksun, samean, tumman ja matan pronssinen. Mitään kiiltoa oluessa ei ole, mikä korostaa paksuuden tunnetta ulkoisessa olemuksessa – harhaanjohtavasti, kuten kohta näemme!

Tuoksu on pohjimmiltaan melko tavanomainen tumman saksalaistyylisen vehnäoluen, mutta makeamman maltaiset ja hedelmäiset, karamellimaiset sävyt korostuvat. Tämän takia mieleen tulee myös tummempi belgiale. Oikein oiva tuoksu!

Todella pehmeän ja kevyehkösti hapotetun suutuntuman omaava Sabat tuo myös maultaan mieleen tummemman belgialen, melkeinpä enemmän kuin baijerilaisen dunkelweizenin. Leipäinen maltaisuus korostuu vehnää enemmän. Myös tumman, mustelmalla olevan ylikypsän banaanisia piirteitä löytyy, jotka sitten vievät ajatuksia tumman vehnäoluen luo. Maku on itse asiassa hyvinkin miellyttävä ja mielenkiintoinen… tai olisi, jos olut ei kärsisi yhdestä fataalista heikkoudesta: se on lievän ohut ja vetinen. Ensipuraisun jälkeen runko ei vaan kanna. Erittäin harmi, sillä kuten festareilla testatuista oluista tuli todettua, on Perunilla ilmiselvästi näkemystä ja kykyä tehdä hyviä oluita. Sabat voisi olla yksi niistä, mutta tämä yksi virhe on anteeksiantamaton.

Erittäin lupaavan oloinen ja pohjimmiltaan mielenkiintoinen Sabat Czarownic sortuu siis laihuuden kardinaalisyntiin. Harmi, sen myötä olut nimittäin jämähtää alemman keskiluokan olueksi.