Ummikot Umpitunnelissa: Saison De Rouge

aviary-image-1529784313673

Stadin Panimo, Suomi. Saison, 6.4%. Pullo, 0.33l.

Lisää kaapista löytynyttä Stadin Panimoa, tämäkin pullo panimoravintolasta ostettu. Saison tyylinä oli muutama vuosi takaperin hetken kovin muodikas, mutta vaikka aallonharjalta on tiputtu suoraviivaisempien hapanoluiden nousun takia, on se aina hieno tyyli: monipuolinen ja vivahteikas. Punertavan saisonin voisi olettaa painottavan maltaisuutta vaaleampaa enemmän… saas nähdä!

Lasiin rusehtava, meripihkainen olut kaatuu runsaasti vaahdoten, mutta kaatovaiheen useamman sentin vaahtokukka typistyy epätasaisen olemattomaksi röpelöksi oluen pinnalle hyvin nopeasti. Tuoksusta tosiaan löytyy makeaa, karamellista maltaisuutta, humalaa, ripaus banaanisuutta ja toinen ripaus heinää ja rehua. Tuoksu lupailee makeamman puoleista saisonia, ja tuo hiukan mieleen sekä tumman saksalaistyylisen vehnäoluen että tummemman belgialen.

Pistelevän hapokkaan suutuntuman alta paljastuu, toisin kuin tuoksu lupaili, happamaan kallistuva olut, jossa on kosolti puumaisia kuivia sävyjä. Mausta löytyy mausteisuutta, ripaus parfyymiä ja saippuaa. Maltaisuutta ei. Yleisilme on kuivan, lakastuneen syksyinen – jos saison yleensä tuo mieleen loppukesän, kallistuu tämä jo alkusyksyyn. Etenkin jälkimaussa saippuaisuus on sekä selkeää että korostunutta – eikä tämä oikeastaan ole kehu, sillä eihän saippuan maku kovin miellyttävä ole. Pitkäkin jälkimaku on! Muutenkin Saison De Rouge on ehkä vähän liiankin yksioikoisesti kuiviin sävyihin keskittyvä.

Stadin Panimo on yleensä laadukasta jälkeä tekevä panimo, mutta tällä kertaa sihti ei ollut kovin tarkka ja vähän meni maalista ohi. Ei Saison De Rouge mikään suoranaisen paha olut ole, mutta ei tätä hyväksikään voi kehua. Toisaalta, StaPa kokeilee niin paljon erilaisia tyylejä, että olisi yllättävää jos ei joskus tulisi hutia.