Ummikot Umpitunnelissa: Saison Rose

aviary-image-1522441244043

Fat Lizard Brewing Company, Suomi. Saison, 6.3%. Pullo, 0.75l.

Ummikko M:n työpaikalla järjestetään aina välillä ”tee mitä haluat”-päivä, jolloin työntekijät saavat puuhastella melko vapaasti mitä haluavat sillä ehdolla, että esittävät työnsä tuloksia päivän lopulla. Parhaat esitykset ja projektit palkitaan, ja kävipä niin että syksyllä Ummikko M voitti, ei ensimmäistä kertaa muuten, palkinnon leikkimielisessä kisassa. Tällä kertaa palkintona oli espoolaisen Fat Lizardin saison. Jonka arvioimme nyt. Ettäs tiiätte.

Lasiin parasta ennen -päiväyksensä juuri ohittanut olut kaatuu runsaasti ja äänekkäästi vaahdoten: alkuun aktiivisesti poreileva, marenkinen vaahtokerros on lähemmän kymmenen senttiä paksu, mutta nopeasti se laskee n. puolen sentin pysyväiskerrokseksi. Väriltään olut on samean punertavanoranssi, taas kerran huolestuttavan virtsanäytteen sävyinen olut. Tosin, oluessa toisin kuin virtsassa tämä väri on melko usein hyvä merkki!

Tuoksussa on saisonin syksyistä koleaa, heinäistä ja hernemäistä kirpeyttä, mutta myös ruusuista potpurrimaisuutta ja ripaus kirpeän vadelman karvautta. Tuoksu on ehkä aavistuksen parfyymimäinen, mutta ihan hyvä.

Suutuntuma on hapokas ja kuohkea. Vaahtoisan kuohkeuden alta paljastuu nopeasti kuivan hapanta, melkein hernemäistä ja heinäistä makua. Ripaus kolean marjaisaa vivahdetta löytyy, kuten myös hapanta itsetehtyä mehua, mutta nämä ovat sivujuonteita muuten melko kuivassa maussa. Oluen valmistukseen on käytetty samppanjahiivaa, ja sen huomaa kyllä mausta: kuohkeus ja kuivuus vievät selkeästi ajatukset skumpan suuntaan. Verrattuna muistikuviin Fat Lizardin perussaisonista on tämä hiukan makeampi ja hiukan parempi, muttei kuitenkaan mikään massiivinen menestys. 0.75l kahteen pekkaan on myös auttamattomasti liikaa, tästä olisi hyvin riittänyt useammalle henkilölle pienemmät lasilliset.

Semmoinen palkinto-olut siis. Ei mikään napakymppi, mutta on sitä kehnompaakin saisonia tullut juotua. Rosé-saison (tai -olut ylipäätään) on tyylinä yleensä ollut melko yhdentekevä, joten sillä saralla Fat Lizard on tehnyt ihan kohtalaisen onnistuneen oluen.