Ummikot Umpitunnelissa: Till Death & Anstich

mde

TILL DEATH: Superfreunde, Saksa. Altbier, 5.5%. Pullo, 0.33l.
ANSTICH: Hopper Bräu, Saksa. Festbier/Märzen, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Nyt on vuorossa olutkalenterin luukut kolme ja viisi; neljä oli jo arvioitu Crew Republicin Drunken Sailor (arvio), joka itse asiassa tuli viimevuotisessa Saveur Bieren olutkalenterissa. Sen siis jätimme pois arviosavotasta.

Melko tylsiä oluita tähän mennessä tarjoillut Foodistin olutkalenteri ei näillä luukuilla varsinaisesti petraa: vaalea festbier, kuten pullo väittää tai märzen kuten Untappd väittää, ja Chinookilla kuivahumaloitu altbier eivät ihan hirveästi innosta. Mutta kassellaan.

Till Death kaatuu lasiin alkuun runsaasti vaahdoten, mutta pysyväiskerros on ohut ja epätasainen mutta kermaisa. Anstich ei kaatovaiheessa vaahtoa ihan yhtä runsaasti mutta ihan mukavasti kuitenkin, ja pysyväiskerros on samaa luokkaa Superfreunden kanssa, tosin siinä missä Anstichin on vaalea, on Till Deathilla on aavistuksen mokkaisa vaahto.

Anstich, joka on pastöroimaton ja suodattamaton, tuoksuu lähinnä kevyeltä pilsiltä: siinä on vähän ulkohuussimaisuutta ja heinää, mutta pääosin tuoksu on maltaisen raikas. Till Death taas on todella sitruksinen, jonka alla on ripaus hapokasta maltaisuutta – kuivahumalointi jyllää liikaakin tässä.

Anstichin maku ei kyllä märzeniin ajatusta vie, vaan suodattamattomaan Pilsner Urquelliin sekoitettuna kevyen vehnäisen saisonin kanssa: ulkohuussimaisuutta, heinäisyyttä ja ripaus kermaisuutta. Itse asiassa ei mikään huono maku, mutta märzeniä tästä ei millään saa. Tämä ei kyllä vie ajatuksia Oktoberfestiin sitten ollenkaan. Harhaanjohtava mutta ihan kelpo olut.

Kuivahumalointi tekee tuhojaan Till Deathin maussakin: sitruksisuus vie huomion lähes kaikelta muulta vaikka onkin perin mitäänsanomatonta, eikä maltaisuus tunnu kuin etäisenä kaikuna tässä. Hyvin kevyt ja epämääräisellä tavalla haalea, tiskivesimäinen olut on kyseessä. Tästä ei ihan hirveästi irti saa.

Tästä kaksikosta Anstich on selkeästi parempi. Foodistin kalenteri ei vieläkään vakuuta.

Kategoria(t): Arviot, Olutjoulukalenteri Tagged: ale, altbier, festbier, lager, märzen, olut