Ummikot Umpitunnelissa: Vahva Tuorlan Tumma

aviary-image-1530470307459

Kuninkaantien Panimo, Suomi. Tumma lager, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Pitkästä aikaa olutkaapissa ei ole mitään kohtsillään vanhentuvaa tai jo vanhentunutta olutta joka pitäisi juoda pois, joten Ummikot ovat vapaita valitsemaan minkä oluen haluavat. Koska mieli ei tee mitään turhan vaativaa, valikoitui sieltä tuoreemman kotimaisen panimon tumma lager. Kaarinalainen Kuninkaantien Panimo on perustettu vasta 2016, joten nuori panimo on tosiaan kyseessä.

Kaatovaiheessa vaahtoa tulee ohuelti, ja se on todella höttöistä ja lyhytkestoista. Pysyväiskerrosta ei ole laisinkaan. Väriltään olut on tummanruskean punertava, selkeän kotikaljamainen. Tuoksu on aavistuksen hento; siitä löytyy luumua ja makeaa mallasta. Ehkä aavistuksen tylsä tuoksu, mutta toisaalta – harvemminpa lager tarjoilee kovin mullistavia kokemuksia!

Maku on tuoksun lupailemaa kuivempi, rungossakin on vähän puumaisuutta joka kasvaa päällimmäiseksi piirteeksi jälkimaussa. Sen ohella löytyy tummaa, makeaa maltaisuutta, leipäisyyttä ja hapanleipätaikinaa. Tuoksun lailla on makukin tylsähkö, muttei heikko tahi huono. Pikemminkin kyse on siitä, että onhan tummia lagereita tullut maisteltua yksi jos toinenkin, eikä Tuorlan Vahva Tumma oikein osaa erottua joukosta. Muuten kyseessä on ihan käypä tumma peruslager, jonka voisi kuvitella ostavansa liharuuan kanssa tarjoiltavaksi.

Vahva Tuorlan Tumma on nuoren panimon taidonnäytteenä vähän kaksijakoinen: yhtäältä se on aivan pätevä tumma lager, mutta toisaalta se ei kerro mitään näkemyksestä, visiosta ja halusta erottua. Joka tapauksessa tämän oluen perusteella maistamme kyllä lisää Kuninkaantien Panimon oluita jos ja kun vastaan tulee.