Ummikot Umpitunnelissa: Winter Orange

aviary-image-1522354786095

Herrljunga Cider, Ruotsi. Makea omenasiideri, 4.8%. Pullo, 0.5l.

Vanhentuneita kaapista taas. Tämä taisi olla osa Alkon viimevuotista jouluolutkampanjaa? Ruotsalainen siideri ei sinänsä ole kovin korkeassa kurssissa Ummikkolassa, koska yleensä länsinaapurimme siiderit ovat olleet sokerimehua. Mausteneilikalla ja appelsiinilla maustettu siideri ei ainakaan paperilla kuulosta sen paremmalta…

Lasiin Winter Orange kaatuu yllättävän hiljaa; poreilua ei ihan hirveästi ole, eikä vaahtoa. Väriltään siideri on todella kalpea, ja vivahtaa enemmän pinkkiin kuin vihreään; ruusukullan värinen siideri on muuten kuin valoa vasten melkein värittömän näköinen. Tuoksussa jouluisan appelsiinin ja mausteneilikan huomaa selkeästi, ja niiden alla on makeaa, sokerista omenaisuutta sekä inhaa alkoholisuutta. Melko hajuvesimäinen tuoksu.

Maku on kyllä erittäin, erittäin sokerinen ja makea, mutta muuten yllättävän mieto, mitä siiderin matala hiilihappoisuus vain korostaa – tuoksuun verrattuna appelsiinisuus ja mausteisuus ovat hyvin hentoja elleivät jopa olemattomia maussa. Jälkimaussa ripaus näitä löytyy omenapiirakkamaisella tavalla. Muuten maku on kuin siiderin väri: melkein olematon. Ei tätä varsinaisesti pahaksi voi mennä haukkumaan, mutta ei toisaalta hyväksikään kehumaan. Yhdentekevä, äärimmäisen kevyt limusiideri.

Että semmoista ruotsinmaalta tällä kertaa.