Vähäalkoholiset ja alkoholittomat oluet saunatestissä

Olut ja sauna kuuluvat yhteen, mutta täytyykö saunassa nautitussa oluessa olla alkoholia?

Olutpostin, Olutkulttuuriseuran ja Suomen Saunaseuran yhteinen raati ratsasi ja maisteli vähäalkoholisia ja alkoholittomia oluita sokkona ja mietti, millaista alkoholitonta olutta saunan yhteydessä voi juoda.
Yleisenä vinkkinä voi sanoa, että saunassa kannattaa nauttia olutta viileänä. Vaikka pitää oluesta, se alkoholiprosentit kannattaa pitää maltillisena, koska jos oluessa on alkoholia yli keskioluen verran, se on nk. diureetti eli kuivattaa kehoa, joka voi saunan kanssa yhdistettynä olla jopa vaarallista. Oluttyyliltään parhaita oluita saunassa ovat ne, jotka ovat maultaan virkistäviä kuten erilaiset vaaleat lager- ja pils – oluet, kepeät pale ale -oluet tai golden alet. Myös kirpeän happamat oluet raikastavat saunassa ja erityisen hyvä saunaolut happamista mauista pitäville on hieman suolainen, prosenteiltaan kevyt gose-olut, jossa suola korvaa hikoiltuja mineraaleja.

saunaoluita
Vähä-alkoholisten ja alkoholittomien sokkoraadissa olivat mukana Saunalehden Yrjö Klippi, Saunaseuran Hannu Saintula, Risto Pitkänen ja Janne Koskenniemi, olutpuolelta taas Olutkulttuuriseuran aktiivit Jukka Kuva ja Jere Nevalainen sekä Olutpostin Anikó Lehtinen. Raadista löytyy niin perinteistä oluenkuluttajaa, happamien makujen ystävää sekä tottunutta alkoholittomien oluiden juojaa. Oluiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota sekä makuun yleensä mutta varsinkin niiden käyttöön nimenomaan saunassa.

saunaseuralaisia

Olutraati: Yrjö Klippi, Hannu Saintula, Risto Pitkänen, Janne Koskenniemi, Jukka Kuva ja Jere Nevalainen (kuvasta puuttuu Anikó Lehtinen)

Saunaoluena eniten suosiota sai vähäalkoholinen IPA, jota pidettiin sekä erilaisen maukkaana että saunaan sopivana. Myös rapeana puraiseva alkoholiton pils maistui kaikille, eikä sitä uskottu alkoholittomaksi sokkona maistettaessa. Kevyt vaalea lager koettiin enemmän janojuomaksi ja sinänsä siksi saunaan sopivaksi, varsinkin lager- oluen käyttäjälle. Sokkona maistettu trendikäs alkoholiton kirsikkaolut kirvoitti paljon keskustelua, koska osa sokkoraadista ei sitä edes olueksi ensin uskonut. Kirsikkaolut koettiin kuitenkin maukkaaksi ja virvoittavaksi vaihtoehdoksi niille, jotka eivät oluen maltaisesta ja katkerasta mausta välitä. Testissä ollut tumma olut koettiin sinänsä hyväksi mutta se oli monen mielestä parhaimmillaan ruokajuomana tai saunan jälkeiseen fiilistelyyn.
Lopputuloksena kaikki raatilaiset löysivät oman suosikkinsa maistetuista oluista, ja tottakai niitä kokeiltiin sokkomaiston jälkeen.

Maistetut oluet:

Olvi Hop Mild IPA 2,5 %, Olvi
”Maultaan raikas, eikä olisi arvannut, että tässä on vain näin vähän alkoholia. ”
”Tätä aion juoda saunajuomaksi tästä lähtien aina.”
”Vissynjuojana en olisi arvannut, että pidän tästä, mutta tämähän on mahtava.”

Laitilan Kukko Alkoholiton Pils 0,0 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
”Tässä on pakko olla alkoholia.”
”Juotava ja mukavan rapsakka olut,
sammuttaa janon kivasti.”
”Oikean oluen makuinen olut, täytyy katsoa saako lähikaupasta.”

Lapin Kulta Pure Gluteeniton Luomulager 2,7 %, Hartwall
”Tätä menisi janoon monta tölkkiä.”
”Hyvin mieto ja juotava maku.”
”Tätä voi tarjota kelle vaan, helppo ja kevyt.”

Flying Dutchman Freak Kriek Zero Point Three Feel Free 0,3 %, The Flying Dutchman Brewing Co.
“Hyvää tämä on, mutta ei kai olutta?”
”Happamuus sopii kivasti saunaan, virkistää ja raikastaa. ”
”Kirsikkaisuus tulee hyvin läpi, maistuu ihan kauppavahvuiselta kriek-oluelta.”

Laitilan Kukko Tumma Alkoholiton Olut 0,0%, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
”Hieman makea, sopisi saunan jälkeen.”
”Hyvä saunamakkaraolut.”
”Tumman oluen ystäville menee hyvin.”

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2021.