Valioliigajoukkue Norwich City -seuran oma olut tulee Tampereelta

Teemu Pukin tähdittämä Norwich City pääsee maistelemaan pian joukkueen omaa, Pyynikin Brewing Companyn luomaa Norwich IPA -olutta. 

Valioliigajoukkue Norwich Cityn olut alkaa virrata kauppoihin ja ravintoloihin helmi-maaliskuun vaihteessa. Omaa oluttaan odotellessa seura saapui tutustumaan panimon tiloihin, tekijöihin sekä tietenkin oluisiin.

– Olemme erittäin ylpeitä yhteistyöstä teidän kanssanne, Norwich Cityn kaupallisten toimintojen johtaja Sam Jeffery totesi olutmestari ja panimon perustaja Tuomas Perelle.

 – Olemme myös erittäin innoissamme, että pääsemme tekemään tällaista ainutlaatuista yhteistyötä. Meissä on oikeastaan aika paljon yhteistä. Olemme pienistä suuriksi kasvaneita ja periksiantamattomia kuten Norwich Citykin, tuumi Pere myhäillen.

– Pyynikissä ja meissä on ihan selvästi hengenheimolaisuutta. Samoin meissä ja Huuhkajissa. Olemme pieniä, mutta teemme kovasti töitä ja nousemme tavoitteisiimme. Ja kummankin logossa on lintu. Teillä se on vain vähän hurjempi, Jeffery naurahti.

Lähes samaan hengenvetoon Jeffery kehui vuolaasti juuri Vuoden Urheilijaksi valitun Teemu Pukin pelitaitoja ja luonnetta.

– Hänen viimeistelytaitonsa ja liikkumisensa kentällä on aivan uskomatonta, mutta hän on silti luonteeltaan todella vaatimaton. Arvostamme häntä suuresti. Hän tekee todella paljon töitä ja ansaitsee kaiken menestyksen täysin.

Olutta Suomen markkinoille ja maailmalle 

Norwich IPA -tölkit alkavat siirtyä reilun kuukauden päästä Suomen marketteihin sekä ravintoloihin, etenkin baareihin. Ensimmäiset erät on jo myyty. Norwich IPA ei kuitenkaan pysyttäydy vain suomalaisten saatavilla, vaan myyntiä suunnataan heti myös ulkomaille.

– Olemme perustamassa  verkkokauppaa, jonka kautta olutta myydään ympäri maailmaa, panimon yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi valotti.

Tamperelaista olutta tullaan nauttimaan myös Norwich Cityn kotikonnuilla.

– Koska meillä on hyvät kansainväliset suhteet ja vahvaa vientiosaamista, uskomme saavamme oluen myyntiin myös Norwichin alueen ruokakauppoihin ja pubeihin, summasi Pere.

Seuran legendaariset pelaajat kertoivat jalkapallon ja oluen yhteisöllisestä suhteesta Englannissa, jossa ystävien kohtaaminen pubissa kuuluu kiinteänä osana jalkapallon seuraamiseen. Oluen äärellä kohdataan ennen peliä, erätauoilla sekä pelin jälkeen. Vaikka tavat ja pubitkin ovat erittäin vakiintuneita ja perinteikkäitä, on ilahduttavaa uudistumista miesten mukaan tapahtunut oluttarjonnan osalta.

– Olutkulttuuri ja -tarjonta on muuttunut valtavasti Englannissa. Ennen ei juurikaan ollut vaihtoehtoja ja tuli melkein aina valittua samoja oluita. Viime vuosina valikoima on kuitenkin kasvanut valtavasti kaupoissa sekä baareissa. Tyylejä on paljon ja itse kokeilen todella mielelläni uusia oluita. Pyynikin Brewing Companyn oluet ovat tehneet minuun valtavan hyvän vaikutuksen. Uskon, että ne menestyvät Englannissa hyvin, kehui Norwich Cityn maalitykkilegenda Grant Holt.

Kuvassa olutölkkejä

Pyynikin Brewing Company vakuutti menestyneenä ja ketteränä kumppanina

Yhteistyö Pyynikin Brewing Companyn ja Norwich Cityn välillä starttasi seuran kumppani Markkinointiosakeyhtiö i2:n ideasta ja ehdotuksesta.

– Seura alkoi viime vuonna etsiä yhteistyökumppaneita Suomesta, kun hype on niin kova täällä. Olen seurannut Pyynikin toimintaa ja kansainvälistä kisamenestystä jo pitkään. Tiesin myös, että kyseessä on ketterä toimija, joka pystyy nopeisiin päätöksiin, yrityksen markkinointijohtaja Pasi Ikkala valaisi yhteistyöehdotuksen taustoja.

Nopeiden peliliikkeiden panimo tarttuikin tarjoukseen nopeasti ja olutyhteistyö laitettiin tulille saman tien. Tuloksena on Targetilla,  Citralla ja Mosaicilla humaloitu brittityylinen sessio IPA.

– Tämän oluen ja yhteistyön myötä UK-suhteemme vain vahvistuu. Oma oluenvalmistushistoriani koulutuksineen ja panimon ensimmäisine panimolaitteistoineen on kaikkinensa hyvin englantilaistyyppinen, kuvaili Pere.

Norwich Cityn kaupallisen kehityksen johtaja Ben Tunnellin mukaan Norwichin alueen ohella Suomi on joukkueen suurin kannattaja-alue, joten valtaisan fanituotteiden myynnin ohella myös oluelle on odotettavissa vahva menekki.

Teemu Pukin huimalla menestyksellä on epäilemättä vankka merkitys Norwich Cityn suursuosion Suomeen syntymisessä. Pyynikin Brewing Companyn noin 7000-päisessä osakasjoukossakin on paljon Pukin uran seuraajia ja Norwich Cityn kannattajia. Heitä ilahduttanee tieto paitsi seuran omasta oluesta, myös panimolla luvassa olevista Norwich-teemailloista pelejä seuraten. Ja seuran omaa olutta siemaillen, tietenkin. Eivätkä yhteistyön hedelmät ole pelkästään maltaista mallia, sillä myöhemmin keväällä panimolta on tulossa myös Norwich-limonadi.

Kuvat: Ronja Honko

Video: Tommi Penttinen

Lähde: Pyynikki Brewing Company tiedote ja Veikko Sorvaniemi