Vesikemia kotioluessa

Jostain syystä vesikemia oluen valmistuksessa on lähiaikoina tullut vastaan useaan otteeseen, useasta eri lähteestä.

Panimokierrosten yhteydessä esitetyt kysymykset sekä netissä pyörivät tekstit ovat olleet yleistymään päin. Onko asia nyt niin, että panojengi on alkanut olemaan sellaisella tasolla kotipanohommissa, että veden muokkaaminen erilaisin keinoin alkaa olemaan jo agendalla? Tiedän monien olleen tällä tasolla jo aikaa sitten, mutta siitä ei ole tullut näin paljon juttuja vastaan aikaisemmin. Vai ovatko silmäni nyt vasta asialle avautuneet? Oli miten oli, se on nyt tapetilla.

Rehellisyyden nimessä täytyy sanoa minun veden muokkaukseni olleen vain maitohapon muodossa. Sen olen omien kokemuksien perusteella todennut kannattavaksi. Miksi siis en tekisi muokkaamista jatkossa myös muilla keinoin. Ei siitä varmasti haittaa olisi.

Olen kuitenkin jättänyt vesiprofiilin muokkauksen oluen valmistamisen opetuksesta kokonaan pois. Ilman vesikemian muokkaamista pääsee hyvin alkuun. Veden muokkaukset saattavat olla alkuun jopa turhan haastavaa. Jopa pelottavaa. Se kuuluisa, ensimmäinen askel saattaa jäädä kokonaan ottamatta, jos huomioon otettavia seikkoja on aivan liikaa. Jokainen ottakoon vesikemian muokkauksen mukaan valmistusprosessiin heti, kun se hyvältä tuntuu. Mielestäni kuitenkin muut, perustavanlaatuiset asiat on ensin otettava haltuun. Tai ainakin omalla kohdalla asia meni näin. Tai ehkä vain olen paksukalloinen tapaus.

Kun lähdet vesille

Kun päätät lähteä leikkimään vesikemian kanssa, on aluksi otettava selvää oman vesijohtovetensä sisällöstä. Vasta sen jälkeen tietää mitä ja kuinka paljon erilaisia aineita täytyy lisätä päästäksesi hyvään lopputulokseen. Profiili löytyy yleensä kotikaupunkisi vedenjakelijan nettisivuilta. Esimerkiksi Seinäjoen vesiprofiili löytyy Seinäjoen Veden nettisivuilta.

Oli miten oli, oma kokemus vesikemian kanssa leikkimisestä on melko rajoittunutta. Onneksi meillä on kuitenkin aiheen syvään päähän soutaneita. Minulla ei ole mitään syytä kirjoittaa tästä mitään opusta, sillä loistavia opuksia on internetti täynnä. Suurta huomiota saanut, kaksiosainen Beerzebubin vesikemiaa for Dummies on minun ja usean muun mielestä loistava artikkeli aiheesta. Artikkelissa käydään vesikemian säätö kädestä pitäen läpi, niin että myös tämä paksukalloinenkin sen jopa ymmärsi. For Dummies, kuten otsikko vihjaa. Tämä on artikkelin kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin nojautuva teksti, joten se on käytännöllinen ja ymmärrettävä.

Toinen hyvä ja ytimekäs teksti löytyy Lappo.fi sivuilta otsikolla: Vesi -Neljäs elementti. Jutusta löytyy myös linkit vesiprofiilin muokkauksessa tarvittaviin tykötarpeisiin. Pari asiaa jutusta nostan myös tähän. Ensimmäinen on John J. Palmerin loistava ”How to Brew” kirja, joka lappo.fi sivuilla on mainittu.Tämä kirja löytyi aikaisemmin myös netistä, mutta tätä kirjoittaessani se on kadonnut jo bittiavaruuteen .Itse omistan kuitenkin painetun version kirjasta, eikä käytetyt dollarit ole valuneet hukkaan tässä sijoituksessa. Toinen seikka on Brewer’s Friendin nettisivuilta löytyvä laskuri, jonka avulla pystyt tarkastelemaan laskennallisesti vesikemiasi ja säätämään profiilin kohdilleen. Beerzebub käyttää omissa lakuissaan apuna Martin Brungardin Bru’nWater -laskentataulukkoa. Excel-pohjaisen taulukon voit ladata näiltä sivuilta. Lahjoitus tekijälle on varmasti suotavaa, jos taulukosta on jotain hyötyä. Näiltä sivuilla on laskurin lisäksi valtavasti informaatiota vesiprofiileista ja vesikemian säätämisestä.

Jos näiden linkkien avulla ei joudu informaatiosilmukkaan, niin ei sitten millään!

Aivan! Olihan tässä vielä yksi haara lisää informaatioähkyyn. Vesikemiasta oluen valmistuksessa on tietenkin kirjoitettu kokonainen kirja! Kirja vedestä ei kuulosta kovinkaan jännittävältä monenkirjavine käänteineen tai psykologisine jännitteineen. Kirja kuuluu Brewers Pulications kustantamon julkaisemaan Brewing elements- kirjasarjaan. Muita sarjan kirjoja ovat Malts (Maltaat), Hops (humalat) ja Yeast (Hiiva).Tähän kirjasarjaan olen törmännyt monissa, monissa yhteyksissä.

Näillä pääset varmasti alkuun vesikemian kanssa.