10 kysymystä kotioluesta

0

Kuinka hyvin sinulla on hallussa kotioluen paneminen?

Testaa tietämyksesi Olutpostin André Brunnsbergin kotiolutkysymyksillä.

1. Kaverisi pyytää sinua panemaan Pacific Pale Ale:a synttäriolueksi. Mitä näistä humalalajikkeista kannattaa oluessa käyttää?
a) Motueka
b) Ekuanot
c) Hüll Melon

2. Löydät netissä vanhan tšekkiläisen olutreseptin, jonka vahvuus 12 platoa. Kuinka vahvasta oluesta on kyse?
a) noin 4 %
b) noin 5 %
c) noin 7 %

3. Näistä vaihtoehdoista yksi ei ole perusmallas, mikä niistä?
a) Vienna
b) Pale Ale
c) Brown malt

4. Pehmeään veteen on hyvä lisätä kalsiumsulfaattia mäskäyksessä koska:
a)Kalsium alentaa veden pH-arvon, joka tehostaa mäskäystä
b)Kalsium vähentää diasetyylin muodostamista
c)Kalsium antaa makeutta ja runkoa oluelle

5. Kotioluesi ovat maukkaita mutta maussa liian kuivia. Mitä voisit kokeilla saadaksesi enemmän runkoa?
a)Lisätä sokeria
b)Alentaa mäskilämpötilaa
c)Nostaa mäskilämpötilaa

6. Maistat kaverisi panemaa kölschiä ja huomaat heti, että siinä on vahva virhemaku, joka muistuttaa vihreitä omenia. Tämä sivumaku on todennäköisesti?
a) Dimetyylisulfiidiä
b) Diasetyyliä
c) Asetaldehydiä

7. Vahvoissa belgialaisissa oluissa käytetään usein:
a) Kandisiirappia
b) Hunajaa
c) Korianteria

8. Kaverisi haluaa tällä kertaa panna lagerolutta ja kysyy sinulta mikä olisi optimaalinen käymislämpötila saksalaiselle lagerhiivalle:
a) 5 astetta
b) 12 astetta
c) 17 astetta

9. Diasetyyli muistuttaa voin makua ja on usein virhemaku oluessa. Onneksi diasetyylistä voi päästä eroon käymisen loppuvaiheessa:
a) Lisäämällä happea
b) Laskemalla käymislämpötilaa
c) Nostamalla käymislämpötilaa

10. Haluat panna tyylinmukaisen irish stoutin, joten käytät reseptissä:
a) Mustaa mallasta
b) Maris Otter-mallasta
c) Paahdettua mallastamonta ohraa

Vastaukset: 1. a | 2. b | 3. c | 4. a | 5. c | 6. c | 7. a | 8. b | 9. c | 10. c

Teksti: André Brunnsberg

Julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2018


JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

olutpostimestari
Scroll Up